Водещият автомобилен износител в Китай, Chery, иска да разшири присъствието си на европейския пазар, като началото на своята инвазия ще постави през 2019 г. (максимум 2020 г.). Автомобилният производител обещава да лансира на Стария континент гама от електрически автомобили, съобщава Autocar, цитиран от vesti.bg.

По-рано тази година, по време на Автомобилен салон Франкфурт, Chery представи новата си марка Exeed, с което име ще продава автомобилите си в Европа. Босът на Chery, Анинг Чен, потвърди пред британското издание, че всеки модел, пуснат на европейския пазар, ще е електрифициран.

“Нашата марка ще се цели към отворените към новото, основно млади клиенти, с продуктово порфолио, което е фокусирано върху качеството, задвижване с ниски или нулеви вредни емесии, и емоционална връзка с клиентите,” заяви Чен по време на салона във Франкфурт миналия месец.

Показаният на салона във Франкфурт Exeed TX бе предпроизводствен прототип, но от Chery уверяват, че развойната работа по него е почти завършена.

Моделът е базиран на напълно нова платформа, разработена в сътрудничество с „най-добрите в света доставчици”. Тази платформа ще е в основата на електрифицираната гама на Chery. Подобно на Hyundai Ioniq, този модел ще се предлага като конвенционален хибрид, плъг-ин хибрид и 100-процентов електромобил. Първи на пазара е планирано да се появи плъг-ин версията.

TV PHEV ще комбинира 1,5-литров бензинов двигател със 147 к.с. и електромотор с мощност 114 к.с. (85 kWh), чиято мощност се предава към четирите колела посредством 7-степенна автоматична трансмисия. Ускорението до 100 км/ч ще се извършва в рамките на около 6 секунди, докато средният разход на гориво ще е 1,8 л/100 км по цикъла NEDC.

Само на ток моделът ще може да изминава до 70 км (твърдят от Chery) при максимална скорост до 120 км/ч. На бързозарядна станция 80% от капацитета на батерията ще се зарежда за 30 минути, а в 220-волтов контакт ще са необходими 4 часа за пълното зареждане на батерията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от GooglePlay или AppStore.