Автомобилът в скоро време няма да се появи в продажба, но разработените технологии може да бъдат използвани при създаването на друга техника, отбелязват производителите.
Италианският автомобилен концерн Lamborghini показа нова футуристична концепция за суперкола - Terzo Millennio. Автомобилът е бил разработен заедно със специалисти от Масачузетския технологичен институт, съобщава Carscoops.

Колата е с електрическа трансмисия, ултраолекотена конструкция и подобрени аеродинамични характеристики. Тя въплъщава в себе си характеристиките на автомобила, разработен за третото хилядолетие, смятат разработчиците.   

Според тях, всичките нови коли, като Terzo Millennio, ще са снабдени с няколко електрически двигателя. Концепцията има едновременно четири, но сумарната мощност им се пази в тайна. Производителят само отбелязва, че за зареждане на автомобила ще се използва суперкондензатор и система за рекуперациия на кинетичната енергия.

Карбоновият корпус на колата може да се „самовъзстановява“ в случай на повреда. Най-новата технология, която е разработена от Lamborghini и MIT, самостоятелно открива по купето дори най-малките повреди и ги запълва със специално химическо вещество, изцяло ликвидиращо всичките щети.

От Lamborghini отбелязват, че Terzo Millennio едва ли ще постъпи в продажба в обозримо бъдеще, но редица технологии, демонстрирани в автомобила, може да станат достъпни доста скоро.

Превод и редакция: БЛИЦ