Най-големият сайт за продажби на автомобили в Германия – mobile.de, предлага оригинален ЗИС-110, за който се твърди, че е бил използван от самия Йосиф Сталин. Ако се съди по снимките, произведената през 1946 г. лимузина е в добро състояние. Но пък и исканата сума за нея е доста сериозна – 8,5 млн. евро, съобщава money.bg.

Според настоящия собственик на колата, автомобилът често е возил тогавашния ръководител на СССР. През 1960 г. колата е дадена за ползване на известна артистка от бившия Съветски съюз, но нейното име не се съобщава.

Няма и категорично доказателство, че това е лимузината на Сталин.Това твърдение вероятно се разминава с истината, защото е известно, че бившият съветски ръководител се е возил на специално подготвен ЗИС-115. Това е същият ЗИС-110, който обаче е получил допълнителна бронировка, която го прави най-добре защитеният автомобил в света по това време.

Предлагана лимузина тежи повече от 2,5 тона, като специално за нея е създаден нов двигател – редови 6,0-литров мотор с 8 цилиндъра, която предлага скромните в наши дни 140 к.с.

Специално за този агрегат в СССР е направен и нов бензин – А-74. От модела са произведени общо 2089 бройки, повечето от които са били използвани за... таксита.