Недопустимо е след заплащане на конкретната глоба синият шофьорски талон да бъде задържан от КАТ заради стари глоби на водача. Това гласи становище на омбудсмана Диана Ковачева, пише “Труд”.

По-рано стана ясно, че катаджиите са измислили нов трик да събират неиздължени глоби.


Методът им включва съставяне на акт за нарушение на чл. 190, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според който всяка глоба трябва да се плаща в едномесечен срок.

Следва наказателно постановление с глоба от 20 лв., но освен тази сума, шофьорът трябва да плати и старите си задължения, за да му върнат талона.

Ковачева посочва чл. 157, ал. 6 от ЗДвП, съгласно който се отнема контролния талон. Той трябва да се връща на водача незабавно след доброволното заплащане на конкретната глоба, за която е отнет.

“Задържането на контролния талон извън хипотезата на чл. 157, ал. 6 от ЗДвП е без правно основание и гражданите могат да изискат връщането на талона по административен ред, а при отказ - и по съдебен ред.

Допълнително биха могли да търсят и обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди при продължително задържане на талона без основание”, категорична е г-жа Ковачева.