Токсична течност за чистачки, скрита зад химически съединения с нови модерни имена, застрашава живота и здравето на българите. За наличието на опасното вещество ПОЛИМЕТИЛАМИН (Poly Methylamine) предупреждават от Асоциация „Активни потребители“, които по сигнал на гражданин са направили проучване, подплатено и с лабораторен анализ в акредитирана лаборатория.

Изследването показва, че в продукт с марка „SEVAN“ наличието на въпросното вещество надхвърля с 45 пъти допустимите максимални норми. Бърза справка в интернет сочи, че полиметиламинът е съединение от няколко вещества, в чието добиване по химически път обаче участва отровният за хората метанол.

Освен това, че въпросният полимер е сравнително нов за пазара, като той разпространението му започва малко след като ЕС забранява метанола в зимните течности за чистачки през 2018 г.

Основен производител на продуктите с тази съставка и вносител в България е бургаското дружеството „СЕВАН СВ“. Разходка в търговската мрежа показва, че течностите с тази марка, както и такава на Metro cash & carry  (FAIRLINE), се продават в магазините МЕТРО, Home Max и малки регионални бензиностанции.

Сигнал за проблема, освен до Асоциация „Активни потребители“ е бил изпратен до Главния държавен здравен инспектор и до Министерството на околната среда и водите. Според българското законодателство, тъй като става въпрос за опасен за човешкото здраве продукт, компетентни да извършат необходимите проверки са именно здравните служби в лицето на РЗИ. При евентуално установяване на нарушение, законодателството в страната предвижда спиране на продукта и административна санкция от 10 000 до 100 000 лева.