409 километра с един киловатчас енергия измина болидът на Русенския университет на екомаратона в Лондон. Отборът се класира на 11-о място в състезанието, в което участваха 52 отбора от цял свят, съобщава БНТ.
Заради своя дизайн футуристичният автомобил, разработен от студенти от катедра „Автотранспорт”, е бил сред фаворитите за приза „Най-оригинално превозно средство”.

Икономична – това е първата дума, с която можем да опишем този автомобил на бъдещето.

„Реално стойността на тези 400 км, които сме изминали, е стотинки”, обясни Георги Христов, Той е преподавател в Русенския университет.

Електромобилът е изработен от карбон и тежи 40 килограма, няма съединител, подава се газ от волана.

„Двигателят е изключителен малък. Наподобява кенче от безалкохолна напитка”, добавя Христов.

Въпреки проливния дъжд по време на състезанието в Лондон и пистата с тесни участъци, пилотът Илияна Минковска успява да се справи с изпитанията и да класира отбора успешно от 28 място миналата година на 11.
„Не се управлява трудно автомобилът. Позицията на пилота е хоризонтална. 43 минути е продължителността на всеки етап. Това означава 43 минути да си легнал”, обяснява Илияна Минковска.
За да влезе в ТОП 10 на маратона догодина, университетският екип вече разработва нов прототип на болида. Той ще тежи не повече от 30 килограма и ще бъде с още по-прецизна електроника.