Съдебен иск срещу Tesla Motors бе заведен от китайския гражданин Гао Цзюбин, който твърди, че синът му е загинал по вина на автопилота на седана Model S в началото на годината, съобщава „Ройтерс”, цитиран от actualno.com
Според адвоката на ищеца това е първото подобно обвинение срещу американската компания, което ще бъде разглеждано в съда. Данните на полицията сочат, че 23-годишният Гао Янин е загинал, след като през януари неговият автомобил се е ударил в боклуджийски камион, спрял край шосето в северо-източната провинция Хебей. По думите на авдоката управляваната от младежа Tesla Model S се е движела в режим на автопилот по време на инцидента, като това се потвърждава както от видеозапис на камерата в автомобила, така и от експертите, изследвали случая.

„Вината е на автопилота, чиято програма е работила прекалено бавно и не е била в състояние да оцени ситуацията на пътя, и съответно да даде необходимите инструкции за избягване на сблъсъка”, се казва в иска на Цзюбин.

Експерти на Tesla Motors провеждат собствено разследване за причините за аварията. Те вече обявиха, че няма как да бъде определено дали автопилотът е бил включен по време на инцидента, тъй като колата е силно увредена и данните от нея не може да бъдат прехвърлени на сървъра на компанията. Адвокатът на семейството на загиналия твърди, че искът е бил заведен още през юли, след като от Tesla Motors са отказали извънсъдебно споразумение.

Родителите на Гао Янин са завели и още едно дело – срещу местния дилър на марката, който е продал електрическия седан на сина им. Любопитното е, че искът на семейството на Гао, е почти символичен – 10 000 юана, което прави около 1500 долара плюс заплащането на всички съдебни разходи. Семейството не иска да печели от трагедията, а да привлече вниманието към проблема с автопилота.