Попълнете търсена ключова дума или фраза

Шофьорските курсове поскъпват рязко с няколкостотин лева от сряда

https://blitz.bg/layfstayl/skorost/shoforskite-kursove-poskpvat-ryazko-s-nyakolkostotin-leva-ot-sryada_news684287.html Blitz.bg

Новата цена се дължи на увеличаване на броя на задължителните часове за кормуване за бъдещите шофьори

София, България 09 Юли 2019, 09:44 14815 прочита 19 коментара
Шофьорските курсове ще поскъпнат рязко. В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45.

Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лв, предупреждава Нова тв.

Промените са на Министерството на образованието и в сряда те ще бъдат гласувани окончателно от работна група. За да влязат в сила е нужен само подпис на образователния министър.

Важно за кандидат-шофьорите! Делят листовките на две части, изпитът става по-дълъг и сложен

Реалната промяна ще се случи от края на август или в началото на септември, когато ще се промени и цената на курса.

Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя.

С тази цел на следващ етап се предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите. Повече кормуване и по-малко обучение на теория - това предвиждат промените.

"Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия. Времето за шофиране по магистрала също ще се увеличи. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик", каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Колко по-малко ще са часовете по теория, тепърва ще се уточни. Вътрешните изпити също ще отпаднат.

Големи изменения в изпитите за книжка очакват бъдещите шофьори!

Цената на обучението обаче със сигурност ще скочи. Ако в момента се заплаща между 650 и 800 лв., след промяната сумата ще скочи с между 250 и 300 лв. На следващ етап от промените, в курсовете вероятно ще влязат и симулаторите за кандидат-водачите.

"Симулаторите са навлезли в почти целия Европейски съюз преди повече от 10 години и са се наложили като успешен модел за обучение", коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

За част от инструкторите симулаторите не са добра идея и се заканват, че ако бъдат принудени да ги купуват, ще започнат протестни действия.

"Поредната налудничава идея. Този тренажор не може да намери реално място в обучението. Измеренията, усещането, навиците, които се придобиват, след това не намират абсолютно никакво приложение", посочи автоинструкторът Красимир Георгиев.
 

19 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам