За първи път в кратката си история Tesla Motors попадна сред десетте най-скъпи автомобилни марки в света. Стойността на американския бранд е оценена на 4.4 млрд. долара, което му отрежда място в челото на класацията BrandZ на Millward Brown.
"Tesla е много повече от просто луксозна автомобилна марка. На практика те изобретиха наново електромобила и излязоха на изключително капризния пазар на луксозни коли. Сега подготвят масов модел, който събуди още по-силен потребителски интерес. Tesla расте както навремето Apple и Facebook. Това е направо невероятно", отбелязва аналитикът от Millward Brown Питър Уолш.

С цена $29.5 млрд. за най-скъпа автомобилна марка за четвърта година подред е обявена Toyota. На второ и трето място, както и миналата година, се подреждат BMW и Mercedes-Benz, които според Millward Brown струват съответно $26.8 и $22.7 млрд. Освен Tesla в Топ 10 за първи път попада и Porsche, която също е оценена на $4.4 млрд, пише fakti.bg.Общата стойност на марките от челната десетка при автомобилите е спаднала с 3% до $139.9 млрд. От Millward Brown смятат, че това се дължи на отрицателната динамика в оценките за Honda, Land Rover и Audi, която бе засегната сериозно от "Дизелгейт".