Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. намали цената на своя седан Model S "Long Range" в САЩ на 69 420 долара, показва уебсайтът на компанията, след като ден по-рано главният изпълнителен директор Илон Мъск сигнализира за този ход в Туитър, съобщават световните осведомителни агенции. 

Ценовото понижение на Tesla е второто за тази седмица за седана от висок клас, след като във вторник компанията вече намали един път цената с 4% до 71 990 долара.

Намаляването на цените смъкна акциите на Tesla по време на вчерашната търговия на Уолстрийт с 3,3% до $461,30 за една акция.

Във вторник компанията понижи с 3% и цените на своя Model S в Китай, където преди това беше намалила началната цена и на седана Model 3.

Семейство си купи Tesla – Model Y и почти веднага жестоко съжали СНИМКИ

Tesla представи своя Model S през 2012 г., но през последните години този електромобил се сблъска с конкуренцията на по-евтиния сериен Model 3, пуснат на пазара през 2017 г., чиято цена в момента започва от $37 990. Model S представлява само около 5% от обема на производството на Tesla, заяви анализатор на Credit Suisse, цитиран от Ройтерс.

Анализаторът посочи, че намалението на цените на Model S вероятно е в отговор на понижение на цените на стартиращата компания за електрически автомобили Lucid Motors, която продава своя луксозен седан модел Air на начална цена от 69 900 долара.

Тази цена включва данъчен кредит от правителството на САЩ в размер на 7500 щатски долара, за който кредито обаче превозните средства на Tesla вече не отговарят на условията.

Този нов електромобил за 4 хиляди долара "взриви" пазара ВИДЕО

Намаленията на цените идват на фона и на засилващата се конкуренция на пазара на електрически превозни средства, който досега беше доминирана от Tesla, след като няколко автомобилни производители се очакват да пуснат през следващата година нови електрически превозни средства.

Германската компания Daimler AG трябва да пусне електрическа версия на своя луксозен седан Mercedes-Benz S-class, известен като EQS, през следващата година. Анализаторите очакват EQS да бъде значително по-скъп от Model S на Tesla, тъй като последната версия на бензиновия S-клас се продава на дребно на стойност над 100 000 евро.