Първият Mustang, който Ford продава официално в Европа, се провали с гръм и трясък в изпитанията на EuroNCAP за безопасност. Американската легенда получава две от пет възможни звезди, пише fakti.bg.

Ниската оценка на петлитровия Mustang с осемцилиндров двигател се дължи на слабата защита за деца - 15.8 бала или 32% от възможния максимум. Експертите на EuroNCAP са установили, че пътници на възраст около 10 години могат да получат сериозни травми на главата при страничен удар.

Mustang трупа наказателни точки и заради обстоятелството, че детско кресло от стандарта i-Size не може да се монтира на нито една от седалките. Установена е и опасност от наранявания в областта на гърдите при 6-годишни деца при челен сблъсък

Според EuroNCAP моделът заслужава само двете звезди и защото в оборудването влиза система за предупреждение при непоставени колани, но не и други елементи на активната и пасивната безопасност, които биха позволили по-висока оценка.

Иначе Mustang печели висок бал за защита на възрастни пътници - 72%. Най-висок риск от наранявания на пътниците на задната седалка носи челен удар със стопроцентово покритие. Американският мускуляга получава 27 точки или 64% за безопасност на пешеходци заради острия ръб на предния капак.