Попълнете търсена ключова дума или фраза

Важно за шофьорите! Как да размразите колата за 15 минути

https://blitz.bg/layfstayl/skorost/vazhno-za-shoforite-kak-da-razmrazite-kolata-za-15-minuti_news477666.html Blitz.bg

Важно е добре да изчистите снега от покрива и капака

София, България 08 Ян. 2017, 11:09 6927 прочита 0 коментара
Когато в 8 часа сутринта осъзнаете, че не можете да познаете колата и тя е замръзнала, не са нервирайте, пише zajenata.bg.

Дишайте дълбоко, опитайте се да не се панирате и следвайте нашите инструкции: 

Ако "ключалката е замръзнала", загрейте ключа със запалка и няколко пъти го поставете в ключалката, докато ледът се разтопи.
"вратата е замръзнала"  и не можете да я отворите, опитайте да предпазите ръцете си с кърпа и бавно удряйте по ръбовете на вратата.


Ако няма много ниски "минусови температури" , напълнете бутилка с топла вода, не гореща, и бавно поливайте ключалката и вратата.
Когато най-накрая влезете в колата стартирайте двигателя, а след това включете вентилатора на максимум и насочете да духа към вратите. През това време навън "почиствайте колата от сняг" част по част.

Ако имате "спрей за стъкло", който да разтопи леда, това ще ви спести много време.

Важно е добре да изчистите снега от покрива и капака, защото може по време на пътуването да падне част на стъклото и да наруши видимостта ви на пътя.

При запалване на двигателя би трябвало да се стартира незабавно, ако не стане, вероятно има "проблем с акумулатора" проблем с акумулатора;

Акумулаторът е чувствителен на ниска температура, имайте това предвид.

Когато стартирате двигателя следващия проблем, който може да срещнете е паркинг, затрупан със сняг.

Старайте се добре, за да изчистите пространството около гумите.

Ако гумите ви се изместват и не можете да излезете от снега, опитайте се да тръгнете на втора предавка. Също така, може под гумите, които се пързалят да поставите стелки и така да се опитате да излезете от"дълбокия сняг"

"Как да избегнете тези проблеми?" 
Намажете с парафин ръбовете на вратите (гумените оплътнения)
Сложете течност срещу замръзване във всички ключалки
Купете си с "спрей за бързо размразяване на стъкло". Купете си спрей против замъгляване на стъклото.

ЕТО И ОЩЕ СЪВЕТИ!

Синоптиците за пореден път познаха за снега и студа. Доста колеги станаха жертви на неверието си в науката и имаха сериозни проблеми със запалването на колите си при настъпилия студ. Ето някои правила за справяне с положението.

Как да палим?
• преди завъртането на ключа трябва да се уверим, че всички елприбори в колата са изключени - радио, подгряване на седалките, парно и др. 
• при силен студ непосредствено преди запалването трябва да направим няколко оборота със стартера. Така ще осигурим при минимално натоварване на детайлите достатъчно мазане, защото маслото се е отекло в картера след дълго паркиране. Този проблем може да се реши и предварително чрез третирането на двигателя с модерните тетрафлуоретилен препарати .
• преди да врътнем ключа натискаме съединителя, което облекчава въртенето на коляновия вал /важи за механична кутия/. 
• ако двигателят заработи, не тръгвайте веднага и не пускайте също веднага парното. Той трябва да загрее 3-5 минути, да се намалят оборотите му и тогава може да се тръгва и пускат другите елсистеми. 

Ако двигателят не заработи, не бива да се върти на стартер повече от 15-20 секунди. Трябва да се почака няколко минути и тогава да се повтори. Ако стартерът не върти или върти с ниски обороти, навярно е паднал акумулаторът. Двигателят трябва да се задейства с помощ от друга кола. 

Това става с кабели, но и тук си има правила.
• Преди да прикачим кабелите трябва да загасим двигателя на помагащата кола. 
• Сваляме кабелите от клемите на нейния акумулатор. Може е и да не се свалят, но двигателят се пуска само ако енергията не ни достига. 
• Закачваме кабелите - първо плюс със плюс /за леснота - червен кабел/, след това минус със минус /черен кабел/. 
• Завъртаме ключа на автомобила с разредения акумулатор. Ако проблемът е в него, колата ще заработи. 
• Чакаме няколко минути, след това разкачваме кабелите, отначало минуса /черен/, след това плюса /червен/.
И за кабелите има няколко изисквания - щипки с мощни пружини, кабели с достатъчно сечение и качествено съединяване на щипките с кабелите.

Ако колата не запали, причините могат да са доста различни. Например стари износени свещи, сгъстено масло, повредена елсистема, некачествено гориво и др. 

При особено ниски температури - -20 и нагоре се използват и някои стари шофьорски трикове. През нощта обикновено маслото, особено от по-ниско качество, силно се сгъстява така, че дори добър акумулатор не може да запали колата. Добре е да имате под ръка вентилаторна печка, кабелен удължител и да паркирате колата близо до контакт. Сутринта се отваря капака включва се вентилаторът, отгоре се покрива с одеало и найлон цялата предница и се подгрява 15-20 минути, след което колата запалва веднага.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам