Докторите ми забраниха да нося ланци. Направих много сериозна дискова хения. Това призна Влади Въргала, коментирайки новия си имидж на почтен гражданин, в който кожените якета и дебелите златни синджири вече не присъстват. 

В момента въргала кара кола Ауди А4 автоматик. Почти нова, на 18 години от Швейцария. Първо си мислил да ѝ сложи чип, но после преценил, че газовата уредба си заслужава повече. 

"Преди ме интересуваше колко бързо набира колата, а сега ме интересува колко бързо спира", добавя Влади. Навремето мечтата на артиста била кола тип лимузина, но не стреч, в която да вози удобно цялото си семейство. Затова той е притежавал Ситроен ХМ. С този Ситроен и два килограма и половина злато, заложил ги, и започнал да прави предаването "Пирон".

Влади признава, че около 4-5 години е карал без книжка, защото по онова време тя била "по-скоро пожелателна". Иначе три пъти се е явявал на листовки преди да вземе книжка, защото нямал време да учи. 

Въргала разказа и една страшна случка с първата кола, която подкарал. В началотон а 90-те години баща му влязъл в болница и трябвало да му се прелива глюкоза.

Тогава Влади взел корекомската Лада Седмица на баща си, който по принцип не му я давал, за да превози глюкозата, с която се сдобил и така за малко да направи много зловеща катастрофа. "Беше късмет, че полицаите, които щях да блъсна - единия познаваше сестра ми и се измъкнах", спомня си той. 

Друга случка с тази Лада е имал Влади и по време на снимането на култовия филм "Сеознът на канарчетата". Във филма той играе шофьора на тира, който убива главния герой. Сцената се снимала на гара Елин Пелин.

Дотам той отишъл с въпросната Лада, но не знаел, че когато колата седи запалена на място, тя пак гори бензин, затова я оставил така цяла нош. И така на сутринта, тръгвайки си, той установил, че горивото било свършило. 

Първата лична кола на Въргала било полско фиатче италианско изпълнение Банбино. Колата била много луксозна, защото в нея имало барче. С нея също имал инцидент. Решил да я побва колко вдига в софийския квартал "Младост". Било обаче зима и на един завой колата поднесла, обираки калниците на две коли. 

След това Влади си спомня за първия си джип - Паджеро. Бил му любима кола, но веднъж ходил на лов, по време на който компанията ударила един голям глиган. Понеже Влади имал рожден ден, решили да разфасоват глигана и да го изядат.

Хората, които нарязали прасето обаче, го оставили на найлони в задната част на джипа, така кръвта от животното се просмукала в каросерията и развалила колата. 

Въргала призна, че харесва и мотори. По думите му именно мислите за моторите са го прекарали през някои много тежки житейски моменти. 

За да научите повече за автоисториите на Влади Въргала, посетете auto.blitz.bg