Новата ера за класическите английски автомобили от марката MINI започна при закупуването на компанията от немския гигант BMW. До тогава действащият завод бе този в Бирмингам, но след това през 2001-ва, всичко се прехвърли в новоизградения завод в Оксфорд.
От тогава насам, той не спира да изкарва най-различни модели на компанията, пише fakti.bg.

Автомобилът, отбелязал 3-те милиона, е от най-новия модел на компанията - Clubman John Cooper Works - най-спортния вариант на шествратия хечбек с 231 конски сили идващи от 2.0-литровия турбо двигател. Освен Clubman, в Оксфорд излизат версиите с две и четири врати на класическия хечбек, а се очаква и съвсем скоро да се присъедини и Countryman, който ще се пренесе от завода Magna Steyr в Австрия. След него, още два модела ще започнат да се произвеждат там.

Прогресът е зашеметяващ, защото само преди две години бе отбелязан 2-милионния автомобил. В завода ежедневно работят близо 4500 човека, като те са способни да изкарват впечатляващите 1000 автомобила на ден. Близо 80 процента от автомобилите отиват по най-различни точки на света, а страните, продаващи марката, са точно 110.