Елтън Джон разказва за последните месеци от живота на Фреди Меркюри и за първата си Коледа без него в непубликуван откъс от своя биографична книга.
 

71-годишният певец разказва, че бил съсипан, когато разбрал, че неговият близък приятел се е заразил със СПИН, пише „Дейли Мейл“.
 
Скандален гей слух за Фреди Меркюри и принцеса Даяна

Въпреки ексцентричното си поведение на сцената, Фреди бил много уединен човек и не обявил за болестта си дълго време. Той съобщил, че е болен от СПИН ден преди да почине на 24 ноември 1991 година.
 
В книгата си от 2013 година Елтън пише за Фреди: „Той знаеше, че смъртта, агонизираща смърт, идва. Но Фреди беше невероятно смел.

Той продължаваше да се показва, продължаваше да пее с „Куин“ и продължаваше да бъде забавна, скандална и много щедра личност, каквато винаги е бил“.
 
Елтън споделя, че да наблюдава как Фреди се влошава в последните години от живота му било непоносимо. Тялото му било покрито с лезии от Сарком на Капоши – злокачествено заболяване, типично за болни от СПИН.
 
Елтън описва своя приятел като „светлина в този свят“ и разкрива, че за него било изключително болезнено да гледа как болестта унищожава тялото му и го прави твърде слаб дори да стои на краката си.
 
Въпреки това, вместо да прекара последните си дни в грижи за здравето си, Фреди се грижел за хората около себе си. Той продължил работата по последния албум на „Куин“ – „Made in Heaven”, който бил издаден след смъртта му.
 
Седмици след като той починал, докато Елтън все още се борел с мъката от загубата, той получил един последен подарък от приятеля си. Някой почукал на вратата му и му дал подарък, увит само в калъфка за възглавница.
 
Когато го отворил, вътре имало картина от Хенри Скот Тюк, един от любимите художници на Елтън.
 
Певецът бил обзет от бурни емоции, когато осъзнал, че Фреди прекарал последните дни от живота си, търсейки коледен подарък за него.

Превод и редакция: БЛИЦ