Големият композитор, автор  на безброй хитове, незабравима филмова музика и създател на култовата група „Диана Експрес“ Митко Щерев стана на 75 години, пише "Труд".


Роден е на 28 януари 1946-а в Ямбол.  

Има две сестри и брат. Когато през 1950 г. родителите му се развеждат, той, брат му и една от сестрите му остават  при майка си.

Със заплата на чистачка във вечерната гимназия тя не може да насмогне да храни и облича децата си и затова изпраща Митко в ямболския пансион за сираци. Там момчето започва уроци по акордеон. 

През лятото на 1960 г. Митко Щерев е приет в Музикалното училище в Пловдив - специалност фагот… и живее в местния пансион „Рада Киркович”. През третата година на обучението си се разболява от костна болест, постъпва в болница и  не му позволяват да продължи с фагота. Прехвърля се в специалност пиано. 

Със "Синьо-белите"

В началото на септември през 1967 г. Митко свири в най-модерното заведение на Пловдив, бирхале „Каменица”. Една вечер там се отбива бас китаристът на Емил Димитров.

Харесва Митко и още същата вечер го кани за пианист в състава на „Синьо-белите”… а по това време Емил Димитров е безспорно най-голямата поп звезда в България. Певецът оценява големия талант на музиканта и му възлага аранжиментите за първата си дългосвиреща плоча.

В нея Митко дебютира и като композитор с песните „Нора” и „Хей, Мадлен”. С втората се качва на първо място в най-престижните класации на Радио „София”.

Митко Щерев обаче трябва да отбие военната си служба и така две години ръководи естрадния състав на ДНА - Сливен.

През 1970 г. той отново работи с Емил Димитров. По това време записват албума „Танцувайте с Емил”. В този проект М. Щерев прави съвременни версии на народните песни „Дилмано, Дилберо” и „Грозде не набрах”, които се посрещат с голям ентусиазъм от публиката.  В началото на 1971 г. посещават Париж, където двамата са представени от издателска къща „Хексагон”.

Митко Щерев има над 15 написани за Емил песни. Изнесъл е с него стотици концерти в България, Русия и Чехия и е бил аранжор и музикален продуцент на три негови албума.

Работа с Лили Иванова

През 1971 г. Митко е поканен от Лили Иванова да свири на десет нейни концерта в Варна, а след това заминава с нея за 45 дни в Русия. Така започва тяхната съвместна дейност. За нея той продуцира и аранжира три албума и написва над 17 песни.

С оркестър „Маковете” и Лили той е посетил три пъти Русия, два пъти Турция, а в България концертите са над 300. Сред най-известните, написани от композитора песни за  примата са : ”Хризантеми”, Стари мой приятелю”, „Осъдени души”, „Кой ражда болката”, „Девет кръга”, „Нямо кино” и др.

Митко Щерев започва да пише и за други поп изпълнители. Продуцент е на първия албум на Мими Иванова.

Осъществена мечта

Митко Щерев осъществява една от големите си мечти - да има своя група и  през 1974 г. създава  „Диана Експрес“, кръстена на влака, свързващ София и Ямбол. През тази година излиза и първият албум, изпят от бандата.

Групата има около десет години активна дейност. През това време излизат пет албума и са изнесени над 3000 концерта в България и чужбина. В „Диана Експрес” са започнали кариерата си: Чочо Владовски, Васил Найденов, Георги Станчев, Илия Ангелов и др. Група изпълнява предимно авторска музика, композирана и аранжирана от Митко Щерев.

Сред най-големите хитове на „Диана Експрес“ са  „Душа“  „Наследство“, „Утре“, „Молитва за дъжд“, “Северина“, „Блус за двама“, „Синева“ , които остават в златната съкровищница на българската музика.

Тодор Живков му праща кошници с напитки и храна 

Композиторът е написал музика за повече от 30 игрални филма. Работил е с Въло Радев, Николай Рударов, Христо Ковачев, Мариана Евстатиева, Петър Донев, Иванка Гръбчева и др. Автор е на музиката на филмите „Адаптация“, „Осъдени души“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и други.

За музиката на Митко Щерев се борят топ певци и режисьори, за да се стигне до филма за Първия, правен от Христо Ковачев. Тогава композиторът се опитва да се отскубне от поемането на такъв опасен ангажимент, но забравя нещо изключително важно – тайните служби.

В автобиографичната си книга „Забравих си часовника на пианото”, издадена през 2010 г., Митко Щерев колоритно описва как добре облечени мъже от Държавна сигурност идват на крака в апартамента му, за да му обяснят, че при още един отказ, той и семейството му набързо ще бъдат пратени в Ямбол.

Филмът „Човекът от народа” излиза на екран, като мнозина твърдят, че единственото хубаво нещо в него е музиката на Митко Щерев. Така вместо да е на йониката из кръчмите на родния си град, композиторът получава орден „Кирил и Методий” и огромни кошници с напитки и храна за Нова година от Тодор Живков.

Пътят продължава

Наскоро Митко Щерев издаде първата си латино песен „Латино момиче“, а в навечерието на юбилея си възроди една от най-неувяхващите си мелодии „Хризантеми“ и представи актуалната й версия.

По този повод Митко Щерев написа във фейсбук: „Представям ви най-новия запис на „Диана Експрес“. Това е кавър на песента „Хризантеми“. Композирах тази песен в далечната 1976 година за Лили Иванова.

Автор на стиховете е моя приятел Иля Велчев. Винаги с  тази песен ме свързват два спомена. Първият - неприятен, защото комисията в БНР не я прие, като я определи с епитета „кръчмарска песен“.

За разлика от първия, вторият спомен ми донесе много радост и голямо удовлетворение. Само за няколко месеца „Хризантеми“ стана хит. Направиха го хората, които посещаваха концертите на Лили. И последно, тази песен в продължение на 20 години беше хит и в Русия...“

Съвсем скоро Митко Щерев се надява да може да заснеме и видеоклип на актуалната версия на „Хризантеми“, а след това започва работа по новите аранжименти на други знакови свои хитове „Стари мой приятелю“ и „Осъдени души“.