Робърт де Ниро е обвинен в полова дискриминация и тормоз на работното място от негова бивша служителка, пише NBC. Грейъм Чейс Робинсън иска 12 млн. долара обезщетение за нанесените морални и психически щети.

Според информацията в обвинителния акт, носителят на "Оскар" се държал обидно с жените служители. Робинсън твърди, че ги наричал с обидни имена и определения, сред които и "пу**и" и "кучки”, постоянно използвал сексистки език и се обръщал към нея с думите “офис жена ми”.

“Робърт де Ниро не приема идеята, че мъжете и жените трябва да бъдат равни. Той не се интересува, че половата дискриминация на работното място нарушава закона”, казват адвокатите на Робинсън.

В обвинителния акт пише още, че жените в компанията на Робърт де Ниро били много по-ниско платени от мъжете. Те били карани да извършват “домакинска работа”. Робинсън също твърди, че Де Ниро се шегувал с нея за рецептата си за “Виагра” и й предложил да забременее с генетичен материал от неин женен колега.

Още през месец април служителката подала молбата си за напускане, а адвокатът й уведомил актьора, че обмислят да заведат дело за полова дискриминация срещу него.

Преди да подадат документите, обаче, компанията на Де Ниро обвинила Робинсън в присвояване на стотици хиляди долари, както и неадекватно работно поведение.

"Той не възприема идеята, че мъжете трябва да третират жените като равни. Той не се интересува от това, че половата дискриминация на работното място е закононарушение. Г-ца Робинсън е жертва на това отношение", пише в съдебния иск срещу Де Ниро.

 

Робинсън твърди, че има записи от телефонен секретар, в които актьора използва изпъстрен с ругатни език срещу нея. Един от примерите, които дава, е разговор, в който Де Ниро я заплашва с уволнение за това, че не бил доволен от нея.

"Майната му на това. Как смееш да проявяваш шибано неуважение към мен", се чува в телефонния запис.

Робинсън започва работа за компанията на Де Ниро през 2008 г., когато е едва на 25. Твърди, че на нея е било плащано по-малко отколкото на колегите й мъже. По думите й е работила извънредно между 20-30 часа седмично, но исканията й да бъде компенсирана за това са били отхвърляни. Очакванията от нея били да е на разположение 24 часа в денонощието.

Според обвинителния акт Робинсън била уволнена от работното си място, защото гледала сериали през работното си време.

Адвокатите на жената отричат тези твърдения.

Робърт де Ниро изкара официално изявление чрез адвокатите си, в което определя твърденията на Робинсън като “тотално абсурдни”.