„Ти джендър ли си?“ – с този въпрос водещата на предаването “Cool…T” по bTV Петя Дикова започна интервюто си с артиста Иво Димчев, който не крие хомосексуалната си ориентация. Той почти се разсмя и отговори, че такова понятие реално не съществува и е нелепо да се използва, въпреки че в България това масово се прави.
„Може би всички сме джендъри“, пошегува се той. „Можем само да се гаврим с това ново понятие, което съществува единствено в България. То е смешно, но и тъжно“, добави той.
 

Иво Димчев е певец, актьор, преподавател, но и артист, който от 12 години живее с диагнозата ХИВ позитивен.
 
Пред Петя Дикова Димчев разказа как се е заразил: „Една вечер се напих и правих секс със случаен партньор без презерватив. През това време имах отворена връзка. С приятеля ми, с когото бяхме, продължихме да бъдем заедно още 4 години. Той беше ХИВ негативен, а аз бях на терапия, така че не е имало проблем за него“.
 
Димчев е готов с книга, която разказва за живота му с вируса на СПИН „ХИВ+Kiss”. Заглавието идва от псевдонима на артиста в сайтовете за запознанства – когато научава за диагнозата, променя името си в интернет, за да е открит с потенциалните си партньори и да ги остави сами да направят своя избор.
 
„Не съм от тези, които крият. Има много хора, които крият, аз ги разбирам напълно защо крият, някой път ги подкрепям, стига да правят безопасен секс.”
 
„Нещата тук са се завлачили с 30-40 години назад” – споделя артистът. „Хубаво е хората в България, ако не са го разбрали, досега, да разберат, че ХИВ не се прихваща от въздуха и не се умира за 6 месеца. Аз искам хората, които са ХИВ позитивни в България, това са хиляди хора, да имат повече смелост, да им вдъхна повече смелост. Да им кажа, че няма от какво да се срамуват. От други неща трябва да се срамуват хората, а не от това дали имат ХИВ, хепатит, диабет, или каквото и да било. От други неща трябва да се срамува човек.
 
Пoзнавам хора, които са ХИВ позитивни от 35 – 40 години и все още живеят съвсем спокойно, нормално, просто взимат терапия. Има и много случаи в момента, хората имат партньори, които са ХИВ негативни, правят секс без презерватив и няма опасност от заразяване. Вече се е доказало това“.