„Не вярвам, че има Бог. Аз съм абсолютно убедена, че има Бог!”, убедена е Теодора Духовникова. Сигурността й в съществуването на висша сила никога не се проявява публично без контекст.

Всъщност актрисата, която изигра Мия Язова в хитовия сериал „Дяволското гърло”, дори избягва да говори по темата. Не защото има проблем с това. Теодора просто е забелязала, че когато човек споделя убежденията си по темата, много хора, които не са вярващи, тълкуват тази откритост като опит да им бъде натрапена нечие убеждение. 

„Никога не съм крила, че много силно вярвам в Господ. Не обичам някой, който, ей така, без да го питат и си пляска религията на масата и започва да говори за това, да назидава и да досажда. Не е нужно. Изпитвам уважение към хората, които не вярват в Господ, и бих искала и те да изпитват уважение към това, че някои хора пък вярват в Господ. Нека взаимно да се уважаваме!”, споделяла е Теодора. 

Грозно! Щерката на Глория потресе с огромни бомби на плажа! (СНИМКИ 18+)

Актрисата, която този декември ще навърши 42 години, винаги е била вярваща, но и неведнъж се е уверявала в съществуването на Бог. В най-трудните си моменти звездата на родното кино и театър е била възнаграждавана за непоколебимото си упование на Всевишния. „Господ в най-страшните моменти от живота ми е бил до мен. И съм се справила. Не само, когато става въпрос за здраве, а когато става въпрос и за депресия, за вътрешно неспокойство, за неистова тъга...”, признавала е Теодора. 

Преди години тя преживява катастрофа, в която оцеля по чудо

Теодора се отървава и без сериозни травми, с което истински учудила лекарите, а големият белег на гърба й е спомен за случилото се. Голямо изпитание бе за нея и когато през декември, миналата година, когато трябваше да се преживее операция на гърдата по лекарско настояване, и дни наред живееше с ужаса от страшната диагноза. За щастие, Теодора се справи и с това, благодарение на силния си характер, подкрепата на мъжа си Стефан Духовников, семейството и приятелите си. И не на последно място с помощта на Бог, защото Теодора истински вярва, че именно той я спасява в най-страшните ситуации и показва пътя й в заплетените житейски лабиринти. 

„Има един гръцки монах, който отдавна не е в светския свят, но имам много силна връзка с него. Отец Михаил... Той казва, че понякога с Господ трябва да си дързък”, споделяла е Теодора. Често, когато се чувства безпомощна, актрисата се обръща към Бог с нотка на отчаяние в молитвите си: „Ами, ето виждаш, Господи, не мога! Ето, опитах се, виж, не мога. Такава съм, не мога сама. Нали съм твое дете, помогни ми!”. И чудото се случва. Тя не отрича смирението, което християнството проповядва, но и не е съгласна, че човек трябва да го тълкува като примирение. „Господ е създал човека по свой образ и подобие. Той стои на един трон и си представям, че най-голямата радост за Господ би било да види, че и ти стоиш на трон, вървиш към това да бъдеш по-добър, по-хармоничен, по-вгледан в себе си, по-прощаващ, а също и да нямаш страх да си пожелаеш нещо, защото осъзнаваш, че не си по-голям и по-силен от Бога си, и защото си слаб и не можеш сам. Много е хубаво да вярваш в Господ”, казва Теодора. 

Бомба в bTV! Натали Трифонова призна, че иска... (СНИМКИ)

Все пак актрисата винаги опитва да се справи сама с предизвикателства,

а в молитвите си винаги първо благодари и моли за напътствия. Теодора е споделяла, че житейските изпитания винаги й се отразяват и в професионално отношение. „Трябва да имаш много силен характер като човек, за да можеш да бъдеш и добър актьор. И понякога такива неща те разклащат. Не само такива - и в личен план, и кризи на самочувствието. Просто наистина характерът е много важен за актьора. Толкова важен, колкото и талантът”, отсича Теодора. 
Признава, близките й винаги са й помагали. Мъжът й Стефан пък, с когото имат две дъщери, е най-солидната опора в живота й. Двамата са задно над 10 години и продължават да са все така влюбени и щастливи, както в началото. „Това е немалко време да се разочароваш от някого. И мога да кажа, че най-големият мъж в живота ми е точно той. Преди бях влюбена в ръцете му, в смеха му, в начина, по който ме кара да се чувствам, когато влезе в стаята, заради това, че когато те хване за ръката, не те е страх от нищо, в начина, по който се забавлява. Разбира се, тази връзка преминава през най-различни неща, но бракът е бягане на дълго разстояние с препятствия. Не е на 50 и 100 метра. Падаш, ставаш и продължаваш, защото си си казал, че с този човек ще финишираш”, обяснява звездата от „Дяволското гърло”. 

Стефан умее да е най-стабилната опора, 

а и да я държи „без никакво усилие” здраво стъпила на земята. Понякога й се подиграва, за да я разсмее и да я измъкне с чувство за хумор от мрачните мисли. Друг път подхожда със супер внимание или пък с пълен игнор и забележка: „Хайде, малко се стегни”. И Теодора винаги е споделяла, че абсолютно осъзнава, че е щастлива. Стефан също, дори често й го казва. 
„Чак ме е страх да си го мисля. И много често благодаря на Господ. Вечер, когато се моля. Много рядко в молитвите си искам нещо практично, не може – искам това, искам онова, Господ не е магазинерът на света, за земните работи си си ти, сам трябва да си ги свършиш. Но винаги, когато почвам да се моля, много, много пъти казвам благодаря”, споделя Теодора Духовникова.