Малко преди полунощ на 9 февруари в Лос Анджелис ще започне 92-ото издание на наградите на Американската филмова академия “Оскар”. Любопитното тази година е, че сред филмите, борещи се за награда е и “Цар Лъв”, предава haskovo.life.

В създаването на анимационната продукция участва и димитровградчанинът Боян Георгиев.


Хасковската медия разказа историята на възпитаника на ПМГ “Иван Вазов” преди повече от месец.

23-годишният димитровградчанин е част от екипа на една от най- очакваните филмови продукции на годината, новият филм от поредицата “Цар Лъв”.

Неговата премиера беше през юли миналата година.

Заслуга за това има и Боян Георгиев със своите компютърни умения. Той завършва първо СУ “Любен Каравелов” в Димитровград, а през 2014 година и ПМГ “Иван Вазов”.

Разказва, че като първокласник е първата му среща с филма “Цар Лъв”, която го вдъхновява да се развива напред.

Преди известно време той разказа пред haskovo.live как се се стигнало да работата му в продукцията:

- С какво се занимаваш в момента и как стигна до участието в продукцията “Цар Лъв”?

- Ще започна с образованието ми в Англия, защото то ми даде базата да последвам кариера във филмовата индустрия. Аз съм завършил 3D Компютърна Анимация във Университет на Хартфордшир, University of Hertfordshire.Приеха ме след дипломирането ми в ПМГ “Иван Вазов” – Димитровград. През 2017 г. завърших курса по анимация със отлична диплома Бакалавър на Изкуствата.

Веднага след това ми предложиха работа в студио по анимация в Лондон, като там бях ангажиран с детско епизодно шоу за BBC.

Екипът на “Цар Лъв” се свързва с мен през януари 2018 г. за работа около година. Моята специалност в сферата е Технически директор по осветление.

Представите си как една театрална пиеса изисква да има драматично осветление, което да допринесе към историята и чувството на пиесата. Това правя и аз, но на компютър, използвайки специализиран софтуер.

Студиото, което създаде продукцията се казва MPC – The Moving Picture Company. Те са глобално студио по визуални ефекти, базирани в Сохо, Лондон и имат “Оскар” за работата им над филма “Книга за джунглата” (2016).

Цар Лъв (2019) бе даден на MPC заради невероятната им работа над споменатия филм. Екипът беше страхотен, пълен с талантливи и отдадени артисти от цял свят. За мен беше истинска чест и сбъдната мечта да работя над продукцията “Цар Лъв”.

- Лесно ли е да работиш в тази сфера в чужбина и приемаш ли, че си успял българин?

Винаги с гордост казвам на хората от къде съм и какви са ми корените. Срещнал съм много талантливи българи тук в Англия и също много и в България, които творят и следват любовта си към изкуството и филмите.

Лондон е един много космополитен град с хора от цял свят. Всички са много отворени към различното, позитивни са. Чувствам се много комфортно и приятно тук, мога да кажа, че намерих себе си.

Какво още искаш да постигнеш, за какво мечтаеш?

Наскоро започнах работа в друго голямо и престижно студио, над нов иновативен сериал за Netflix.

Отново съм обграден от много талантливи хора, от които се старая да науча каквото мога. Моята визия за бъдещото е да продължа да творя, надявам се с повече приключения и пътуване.

Мисля, че най-много дължа на моето семейство. Те винаги са ме подкрепяли, независимо какво искам да следвам в живота си. Мисля, че е наистина важно да имаш подкрепящо и позитивно семейство. Без тях нямаше съм човека, който съм сега.