Топ бармани миксират уникални коктейли със "Стралджанска" на ракия феста (СНИМКИ)
Феновете ще могат да опитат над 300 вида от алкохолната напитка
Топ бармани ще представят модерни интерпретации на българска мускатова ракия и комбинацията й с интересни традиционни билки и подправки. Това ще се случи на бара на „Стралджанска“ в рамките на шестото издание на Balkan Rakia Fest. Шестото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки ще се проведе този уикенд в София. Зад бара на „Стралджанска“ ще застанат Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията. Участник е в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Той е международен състезател и носител на множество титли. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки. „Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това не е тенденция, от която трябва да се плащат производителите, тъй като именно тя би могла да послужи за популяризирането на напитката“, смятат от “Вила Ямбол“, които произвеждат „Стралджанска“ ракия. Тя се прави при стриктен подбор само на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви с различна вместимост от 250 до 500л. За отлежаването на „Стралджанска Мускатова“ се използват бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия. Рецептата е семейна и се е съхранявала от поколение на поколение. Финално блендираната ракия е със средна възраст 12 месеца. Друга отличителна особеност на марката е, че целият процес на производство се извършва без употребата на серен двуокис, който предизвиква силно главоболие. Това отличава истинските производители на ракии от тези, преработващи вторични продукти от виното. Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите на „Стралджанска“ в навечерието на форума. Balkan Rakia Fest ще събере над 300 марки и разновидности на алкохолната напитка. Освен коктейлите с ракия, които стават все по-модерни, феновете ще могат да опитат бразилска кашаса и най-популярната китайска напитка байджо.