В кухнята с Румина

Звездата на Румина блесва през 2007 година, когато песента ѝ „Жестоко“ става хит буквално за денонощие. Изпълнителката на „Ара Мюзик“ не спира дотук с хитовите си музикални проекти. Останалата част от най-запомнящите се нейни парчета са „Казах ти“, „Не си за мен“ и много други. Последната й песен се казва „Тая ненормалната“. По-малко известният факт за блондинката е, че е кулинарен магьосник и твори не само на сцената, но и в кухнята. Ето и едни от любимите рецепти на Румина:


Сладкиш с малини и шоколад

Продукти:
    белтъци - 5 бр.
    захар - 5 с.л.
    брашно - 4 с.л.
    бакпулвер - 1/2 ч.л.
    орехи - 50 г
    малини - 2 шепи
    черен шоколад - 100 г
    лимонтузу - 1 щипка
    олио - за намазване на тавата
 
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват с миксер в купа, добавя се и една щипка лимонтузу. Разбива се на гъста пяна и постепенно се добавя захарта, като се продължава с разбиването с миксер.
Постепенно се добавя и брашното, предварително смесено с бакпулвера. Орехите се нарязват на ситно и се добавят към сместа.
Тавата за печене се намазва с олио и се набрашнява. Сместа се изсипва във формата.
Малините, почистени, измити и подсушени, се пръскат равномерно върху блата. Шоколадът се нарязва на парчета и се пръска около малините.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурната на 180 градуса около 20 минути. Проверява се дали е готов с дървена клечка.

 

Кюфтета от тиквички

Продукти:
    За кюфтетата
    тиквички - 5 бр.
    сирене - 150 г, твърдо саламурено
    кашкавал - 80 г
    яйца - 3 бр.
    галета - 1 к.ч.
    копър - 1/2 връзка, пресен
    сол - 1 ч.л.
    черен пипер - 1/2 ч.л., прясно смлян
    галета - за овалване
    олио - за пържене
    За млечния сос:
    цедено кисело мляко - 450 г
    чесън - 3 скилидки чесън
    копър - нарязан пресен
    семена от резене - 1 - 2 щипки, по желание
    сол
    черен пипер - на вкус
 
Начин на приготвяне:
Измиваме тиквичките и ги обелваме. Ако са домашни, настъргваме с кората. За да ги отцедя от водата по-лесно, следвам следната тактика.
Работя върху памучна кърпа. Настъргвам тиквичките директно върху нея.
След това прегъвам краищата и я навивам, като изцеждам водата, отделила се от зеленчука. Кърпата чудесно попива влагата и става по-бързо.
Развивам кърпата и изсипвам рендосаните тиквички в купа.
Към тях прибавям настърганите сирене и кашкавал, нарязания на ситно копър, подправките и галетата.
На яйцата отделям жълтъците от белтъците. Жълтъците прибавям към сместа, а белтъците разбивам на сняг и оставям в отделен съд.
Смесваме добре всички компоненти и оформяме кюфтетата. Текстурата не трябва да лепне по пръстите, затова, ако се налага, добавете още галета. Колкото по-суха е сместа, толкова по-малко мазнина ще поемат кюфтетата при пържене.
Приготвяме си две чинии за потапяне на кюфтетата при пържене - с галета и белтъци, и една, постлана с домакинска хартия.
Овалваме тиквените кюфтета първо в галетата, после в разбитите белтъци и отново в галетата.
Пържим в сгорещена мазнина от двете страни до получаването на приятен лек златист загар, като внимаваме да не препържваме.
За млечния сос запичаме леко семената от резенето, които ще подсилят аромата на млечно-чесновия сос. Поставяме ги още топли в хаванче и стриваме на ситно. Прибавяме сол и скилидките чесън. Добавяме изцеденото кисело мляко и ситно нарязания пресен копър.
Кюфтетата от тиквички сервираме както топли, така и като студено предястие, гарнирани с млечно-чесновия сос.
Съвет: Това, което харесвам в тази рецепта, е, че кюфтетата си приличат по форма на такива, а не с нехарактерна за кюфтета извънземна форма, излята от лъжица и напоени с мазнина.
 
В повечето случаи ги приготвям със сирене, но ако това не е вашият вкус, то съвсем спокойно можете да го изключите или промените с други съставки - извара, сварени картофи, пармезан и други.

 

Вита черешова баница

Продукти:
    брашно - 400 г, бяло
    краве масло - 200 г
    кисело мляко - 200 г, висок процент
    бакпулвер - 1 ч.л.
    сол - щипка
    ванилия - 1 бр. прах
    череши - 350 - 400 г
    захар - 100 г, кристал
    пудра захар - за поръска
 
Начин на приготвяне:
Фурна - 180 градуса.
Тава, покрита с хартия за печене, около 30-32 см.
Черешите се почистват от костилките. Оставят се настрана.
В купа се пресява брашното с бакпулвера и щипката сол. Прибавя се киселото мляко и на кубчета студеното масло. Бързо се омесва меко тесто.
Върху набрашнен плот с точилка се разточва на правоъгълник, около 3 мм.
Срязва се на дълги широки ленти. По средата на лентата се поставят една до друга черешите и се посипват със захар.
Двата края на лентата се прищипват, за да се затворят черешите, да стане като тръбичка.
Завива се като охлюв и се поставя в тавата. Следва другата запълнена лента с череши, която се увива около основната.
Баницата с череши се пече на 180 градуса до хубаво зачервяване.
След като се извади от фурната, се оставя за кратко да се поохлади и се посипва обилно с пудра захар.
Нарязва се на тортени парчета

 

Нискокалорична лятна супа от тиквички и картофи

Продукти:
    тиквички - 2 бр., малки
    картофи - 4 бр., пресни
    моркови - 1 бр.
    червени пиперки - 1/2 бр.
    домати - 1 бр.
    зелен лук - 4 стръка
    зеленчуков бульон - 1.8 мл
    масло - 40 г
    жълтъци - 2 бр.
    кисело мляко - 3 с.л.
    киноа - 3 с.л., сварена
    фиде - 3 с.л., натрошено
    магданоз - пресен, за поръсване
    корени от магданоз и копър
    сол
    черен пипер

Начин на приготвяне:
Зеленчуковите супи са едновременно засищащи, питателни, имуностимулиращи и нискокалорични.
Препоръчително е тази да присъстват в менюто ни през разтоварващия летен режим. Особено полезна е за децата, защото е богата на витамини и минерали.
Зеленчуците се измиват и почистват. Морковът и чушката се нарязват на ситни парчета.
Маслото се загрява и в него се сотират нарязаният зелен лук, морковът и чушката. След като омекнат, прибавяме и тиквичката, нарязана на кубчета.
Заливаме зеленчуците с горещия бульон или вода. Овкусяваме със сол и черен пипер и поставяме корените за супа, завързани на снопче.
Следва да прибавим и картофените кубчета. Оставяме супата да къкри на умерен огън, като в интервал от 10 минути, прибавяме последователно настъргания домат, фидето и киноата.
Супата се застройва с разбитите жълтъци и кисело мляко.
Поръсваме я с пресен магданоз и подправяме с лимонов сок.

 

Лятна салата с пиле

Продукти:
    маруля - 1 бр.
    моркови - 1 бр.
    домати - 1 бр.
    чушки - 1 бр.
    зелен лук - 2 стръка
    боб - консервиран червен
    пилешко месо - 200 г филе
    За дресинга
    зехтин - 1 с.л.
    майонеза - 1 к.ч.
    кисело мляко - 3 с.л.
    кетчуп - на вкус
    сол
 
Начин на приготвяне:

Нарежете марулята и я сложете в купа. Добавете нарязаните домати, чушка, пресния лук и настъргания морков. Смесете с консервирания боб.
Пригответе дресинга, като смесите зехтина, киселото мляко, майонезата, кетчупа и сол на вкус.
Изсипете дресинга върху салатата. Разбъркайте добре.
Предварително свареното пилешко филе нарежете на жулиени и ги сложете отгоре на салатата.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ