В кухнята с Теди Еротеева

Теди Еротеева е родена на 11 март 1995 г. в град София. Завършва Национална природо-математическата гимназия и веднага след това започва да изучава фармация в Софийски университет. В нейния живот винаги е присъствал фолклорът. Започва да пее като дете в различни хорове, а на 16 години записва първата си народна песен и започва професионално да се занимава с музика. През 2017 година младата народна певица издава първия си самостоятелен албум „Пирине, земьо...”. В него са събрани 16 песни от Македонската фолклорна област, а част от тях са авторски, по музика и текст на Теди. В репертоара й присъстват стари народни песни, които Теди издирва, с желание да представи на публиката красотата на необятния фолклор. Народната певица, с корени от Пиринския край, не спира и да пише песни. Някои от тях печелят различни награди, като например песента „Засвирете музиканти”, която печели наградата на публиката в летния театър в Сандански, на сцената на „Пирин фолк” през 2015г. и още много на различни фестивали.

 

Пълнена тиква

Продукти:
Една тиква 2-3 кг.
800 г. свинско месо
300 г гъби
стрък праз
1 глава  лук
3-4 скилидки чесън
200 мл. червено вино
черен пипер
сол
1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Месото се реже на кубчета и се запържва в мазнина. Добавят се нарязаните лук, чесън и гъбите. Слага се червеният пипер и се сипва виното. Оставя се на слаб огън до полу-готовност на месото.
Тиквата се изчиства от семките, като се отрязва внимателно капаче отгоре. Пълни се с готовата смес и се затваря с капачето. Увива се цялата в алуминиево фолио и се поставя в тава във фурната за около 3 ч. На 180 градуса. След като стане готова, фолиото се маха и се оставя за 30-40 минути да се запече.

 

Домашен ягодов сок

Продукти:
2,5 кг. ягоди
500 г. захар
3 л. вода
2 с л. ... лимонов сок

Приготвяне:
Ягодите се изчистват и измиват. Слагат се в тенджера с половината вода. Кипят 10 мин. И след това се пасират. Връщат се на котлона, долива се останалото количество вода и се слага захарта. Врят още 10 мин. Преди да се махне от котлона сокът, се добавя лимоновият сок и се разбърква. 

 

Традиционна, гръцка фава

Продукти:
500 г жълт грах
1 голяма глава лук
Сол
Зехтин

Приготвяне:
Грахът се сварява заедно с обеления лук. Изцежда се водата и се пасира. Добавя се сол и зехтин на вкус. Поднася се с поръсен отгоре червен пипер или с каперси от консерва, както често го гарнират в Гърция.

 

Домашни целувки

Продукти:
4 белтъка
16 с. л. захар

Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя захарта, като на всеки белтък се добавя по 4 с.л. захар. Разбива се добре, до получаване на гъста и хомогенна смес. След това може да се добави готварска боя. С помощта на  пош или лъжица, от сместа се оформят целувките върху тава, покрита с хартия за печене. Поставят се в загрята фурна на 150 градуса с пуснат вентилатор. Пекат се за около 20 минути.

Пилешки пържоли по софийски

Продукти:
2 броя пилешки гърди
1 майонеза
250 г. кетчуп
Соев сос за марината
Брашно за панировка

Приготвяне:
Гърдите се разделят на две и се оставят в соев сос за половин час. След това се овалват в брашно и се запържват в олио до получаване на златиста коричка. След това се намазват с предварително смесените равни количества майонеза и кетчуп. Поставят се в тава и се пекат на 200 градуса до готовност.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ