Цветелина Веселинова е талантливото момиче, което обра почти всички награди на тазгодишния фестивал „Пирин фолк“. От 10 години се занимава професионално с музика. По пеенето се запалила на 6-годишна възраст, след като станала част от хор „Бодра смяна“. Там прекарала 11 незабравими години. Продължила с уроци по поп- и джаз пеене, солфеж и пиано, но винаги е носила в себе си фолклорната музика.

И докато се усъвършенствала в пеенето, успяла да завърши Журналистика и Връзки с обществеността в курса на проф. Любомир Стойков. От години работи в различни заведения, хотели, пиано барове, частни мероприятия, сватби и т.н. Репертоарът й е разнообразен и цветен, съвкупност от хубави песни в различни жанрове.

Оказва се, че Цвети е всестранно развита личност и е много добра и в правенето на десерти. На драго сърце ни представи любимите си рецепти, които горещо препоръчва на читателите на „ШОУ“.

 

Шоколадови мъфини

Необходими продукти:
яйце
1 ч.ч. брашно
125 г краве масло
1/2 ч.ч. кисело мляко
5 ч.л. какао
1/2 ч.ч. захар
2. ч.л. бакпулвер
100 г шоколад
 
Начин на приготвяне:
Захарта и яйцето (задължително постояло на стайна температура) разбивате добре. По възможност с миксер, ако нямате миксер може и с тел за разбиване, но тогава ще ви се наложи да бъркате доста по-дълго и доста по-упорито.
Пресявате със сито брашното, бакпулвера и какаото. Разбивате млякото и маслото, което сте разтопили предварително. Смесвате първо течните продукти, а после малко по малко добавяте и сместта от брашното и какаото, като накрая прибавяте и начупения на дребно шоколад.
След като сте готови със сместа трябва да подготвите формата за мъфини. Принципно, ако ползвате силиконова форма за мъфини, хартиени кошнички даже не са ви необходими, защото след изпичане няма да имате проблем да извадите готовите кексчета от формичките. Но ако решите да не ползвате хартиените кошнички, ще лишите вашите мъфини от тяхното очарование, защото именно тези малки шарени хартийки придават този симпатичен вид на мъфините. И така, поставяте хартиените кошнички във формата за мъфини и в тях изливате сместа, като не пълните кошничките догоре, а до 1/2 от техния обем, защото мъфините се надигат много при печене и ако напълните кошничките догоре ще прелеят. Количеството смес, която трябва да сложите във формата е значение, за да постигнете желания вид на мъфините. Ако сложите твърде малко, то при печене те няма да изпълнят формичката, ако сложите пък твърде много, то мъфините ще прелеят.
Самата форма за мъфини представлява форма за печене (тефлонова или силиконова), разделена на малки гнезда, в които се поставят хартиените кошнички.
Шоколадовите мъфини се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Най-сигурен начин да разберете, че са готови е да ги пробвате: „боцвате“ ги с клечката за зъби и ако по нея остане нещо, значи имат нужда от още печене. В момента, в който по клечката не остава нищо трябва да извадите шоколадовите кексчета от фурната. И си имате перфектна добавка към следобедното кафе.

 

Козунак с бадеми

Необходими продукти:
750 г брашно
4 яйца
150 мл прясно мляко
200 г захар + за поръсване
100 г краве масло
100 г свинска мас
200 г белени бадеми
2 портокала
30 г прясна мая
2 ванилии
1 яйце за намазване на тестото
масло за намазване на тавата
 
Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 1 ч. л. от захарта, поръсва се с щипка брашно и се оставя да втаса. Яйцата се разбиват с останалата захар.
Брашното се смесва с настърганата портокалова кора и ванилията.
Прави се кладенче, в което се изсипват втасалата мая и разбитите яйца.
Замесва се тесто и към него, малко по малко, се добавят разтопените масло и мас.
Оставя се да втаса на топло, покрито с кърпа, след което се размесва и към него се добавят бадемите.
Тестото се разделя на шест части. Оформят се тънки фитили. Сплитат се на две плитки и се оставят да втасат в предварително намазана с масло тавичка.
Козунаците се намазват с разбито яйце, поръсват се със захар и се пекат на 150 градуса за 50 минути.
Съвет:  По желание козунакът може да се замеси с орехи или други ядки.

 

Десерт с чиа и плодове

Необходими продукти:
(за 5 порции)
1 кисело мляко
Чиа – 3/4 суп.л.
Мед – 1 ч.л.
Киви – 2 бр.
Праскови средно големи – 2 бр.
Малини за украсата

Начин на приготвяне:
От предишния ден се смесват киселото мляко, чиата и медът и се разбъркват добре, за да стане крем. Оставя се в хладилника да престои.
На дъното на чашата се реже киви, след това се слага от готовия крем, след него праскови, отново крем и накрая се украсява с малини.

 

Пай с вишни

Необходими продукти:
За тестото:
масло - 200 г
пудра захар - 1 ч.ч.
брашно - 1 1/2 ч.ч.
яйца - 1 бр.
За плънката:
вишни - 1 кг. изчистени от костилки
нишесте - 2 с. л.
пудра захар - за поръсване
 
Начин на приготвяне:

От изброените продукти замесете маслено тесто и го оставете на хладно около 20 мин.
В тавичка с подвижни стени оформете блата за пая. Оставете една малка топка от тестото. Разбъркайте вишните с нишестето и ги наредете върху блата.  Разточете кора от останалото тесто и го нарежете на лентички. Наредете върху вишните лентичките като решетка.
Изпечете пая за около 30 мин. в сгорещена фурна.  Поръсете с пудра захар.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ