В кухнята с Жени Калканджиева
Жени Калканджиева е от жените, на които им отива корона на главата – независимо дали ще е от конкурс за красота или след готварско състезание. В единия случай тя печели с красота, а в другия – с кулинарен майсторлък. И дали короната ще бъде под формата на готварска шапка, не е от такова съществено значение, щом крайният резултат разтапя сетивата дори и на най-претенциозния ценител на вкусната кухня.
Всъщност, когато си е у дома, Жени готви за удоволствие, защото най-често в кухнята своите кулинарни шедьоври прави нейният съпруг Стефан Манов-Тачо. И все пак, когато готварските изкушения са нейно дело, кухнята със сигурност ухае на много и екзотични подправки, най-вече на шафран, който цялото й семейство обожава. За нея е повече от важно обаче менюто да е здравословно, ето защо подборът на рецептите й сега е не само вкусен, но и достатъчно полезен.
Плодова крем супа
Необходими продукти:2 ананаса
500 г ягоди
500 г малини
500 г боровинки
Черен шоколад
Кедрови ядки
Люти чушки
Прясна мента
Начин на приготвяне:
Двата ананаса се белят и се смилат, докато не се постигне консистенция на пюре. Полученото пюре от ананас се разпределя в чинии за супа и се поръсва с ягоди, малини, боровинки. Добавя се настърган черен шоколад, кедрови ядки, ситно нарязани люти чушки и листа от прясна мента. Плодовата супа е готова и се консумира с наслада и удоволствие.
Доматена паста с чоризо
Необходими съставкиПаста - 200 г
Чоризо - 100 г
Домати - 4 бр.
Захар - 1 к.л.
Сол
Черен пипер
Босилек
Майонеза - 1 с.л.
Кашкавал - 50 г
Гъби - 6 бр.
Соев сос - 1 с.л.
Масло - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
В зависимост от вида паста, който използвате, я сварете по начина, описан на пакета. Отцедете я и започнете с приготвянето на соса. Гъбите се режат на дребно и се запържват. Добавяте обелените и намачкани домати и оставяте да се варят, докато се сгъсти сосът. Добавяте лъжичка захар, сол на вкус, босилек, магданоз, майонеза и черен пипер. Когато водата изври и сосът стане гъст, го дръпнете от огъня и прибавете пастата. Чоризото също се нарязва и се запича за 2-3 минути на тефлонов тиган. Накрая слагате пастата в чиния и отгоре нареждате чоризо, поръсвате с настърган кашкавал и поливате със соев сос.
Салата с пресен спанак и синьо сирене
Необходими продукти:200 г спанак
50 г рукола
2 круши
80 г синьо сирене
2 с.л. кедрови ядки
3 зехтин
3 с.л. лимонов сок
Сол
Начин на приготвяне:
Спанакът и руколата се измиват под течаща вода и се подсушават. Изсипват се в купа и се овкусяват с лимоновия сок, зехтина и сол на вкус. Всичко това се разбърква много добре. Поръсва се с кедровите ядки, кубчета синьо сирене и нарязани на ивици круши.
Виенски сладкиш с череши
Необходими съставки:Масло - 225 г
Захар - 1.5 ч.ч.
Брашно - 2 ч.ч.
Череши - 1.5 - 2 ч.ч. без костилките
Яйца - 6 бр.
Лимони - сок и кора от 1 бр.
Начин на приготвяне
Разделете яйцата. Разбийте белтъците до получаване на пухкав сняг. Разбийте жълтъците със захарта. След това прибавете към тях маслото и отново разбъркайте много добре. Консистенцията трябва да е пухкава като сняг. Добавете лимоновата кора и сок. Изсипете жълтъчната смес към брашното. Смесвате всичко и накрая прибавяте и белтъците. Приготвяте форма за печене с размери 13х18 см. Прехвърлете сместа във формата, нареждате отгоре черешите и сладкишът е готов за печене. Печете го около 45 минути на силно загрята фурна. И хапвате с наслада.