Необходими продукти:

800 г пресято брашно
2 с.л. стопено масло
400 мл топло прясно мляко
40 г прясна мая
4 с.л. захар
1 ч.л. сол
100 - 200 г брашно за поръсване
300 г масло със стайна температура
1 яйце
1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

3 с.л. от брашното се поръсват върху маслото със стайна температура и се объркват. Върху прозрачно фолио се оформя квадрат със страна 15 см. Слага се в хладилника. Смесват се млякото и маята. Брашното се пресява и се смесва със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се сипва млечната смес и стопеното масло. Омесва се меко, но не лепкаво тесто. Меси се около 5 мин.

Слага се да втаса в намаслена купа, покрито с влажна кърпа или фолио за 1 час. Втасалото тесто се бие с юмруци в купата, обръща се върху кухненския плот, поръсен с брашно, и се разточва на квадрат със страна 25 см. Маслото се слага диагонално на тестото. Краищата се сгъват към центъра, като се застъпват поне по 2 см. Слага се за 30 мин в хладилника.

Върху набрашнен плот тестото се разточва на правоъгълник 20 х 45 см. Сгъва се на три, завива се с фолио за свежо съхранение и се охлажда 30 мин във фризера. По същия начин тестото се точи и завърта още два пъти, като отново се оставя да почива по 30 мин във фризера.
След последното трето точене, завъртане и почивка от 30 мин масата се набрашнява и тестото се разточва на дълъг правоъгълник с дебелина 6 мм и размери 25 х 95 см. Изрязват се краищата, срязва се по дължина на две ленти с ширина 12,5 см. Изрязват се триъгълници с основа 12 см. Прави се малък срез в средата на основата, крайчетата леко се загръщат нагоре и основата се навива към върха.

Кроасаните се поставят в тава, като краищата им се завиват като полумесец. Разбиват се яйцето и водата. Кроасаните се намазват с четка. Пекат се 20 - 25 мин. На 200 градуса С. Охлаждат се върху решетка и се поднасят с пълнеж по желание.