Телешкото се готви или за съвсем кратко време, или за часове. Тази бърза рецепта разчита на начина, по който се реже месото и на обработката в мазнина на висока температура, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

500 гр. телешко контрафиле, нарязано на тънки ивички
100 гр. запечени орехи
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
400 гр. гъби, едро нарязани
100 гр. спанак
200 гр. заквасена сметана
2 с. л. коняк
за пюрето:
500 гр. картофи, обелени и нарязани на кубчета
2 скилидки чесън, необелени
100 мл. горещо прясно мляко
50 гр. масло
 сол и индийско орехче на вкус


Начин на приготвяне

1. 
За пюрето картофите и чесънът се заливат със студена вода и 1 ч. л. морска сол и се сваряват за 10 - 15 мин. до пълно омекване. Отцеждат се и се връщат на огъня в тенджерата заедно с обеления сварен чесън. Разбъркват се с шпатула, докато се изпари цялата останала в тях течност. Пресоват се, добавя се млякото и се разбъркват. Слага се маслото, разбърква се. Подправя се със сол и индийско орехче на вкус. Държат се на топло.

2. Докато врат картофите, месото се начуква леко, за да стане по-крехко, и се поръсва с едро смлян шарен пипер.

3. Загряват се 1 с. л. зехтин и 1 с. л масло и в тях на умерен огън се запържва лукът. Засилва се температурата и се добавят гъбите. Разбъркват се на силен огън 3-4 мин., докато се зачервят. Подправят се със сол и шарен пипер. Изваждат се от тигана.

4. В същия съд се слага останалият зехтин, огънят се засилва и се слага месото. Разбърква се, докато се зачерви добре от всички страни. Може да се изпържи на 2 пъти.

5. Месото се изважда, слага се конякът и като почти се изпари, се връщат гъбите. Прибавят се спанакът и сметаната. Подправя се със сол на вкус, слагат се орехите, връща се месото, всичко се разбърква и се поднася с пюрето.