Тези четири пролетни салати са не само много полезни и апетитни, но и са истински произведения на кулинарното изкуство заради необикновените съчетания на свежи продукти, ядки и пикантен дресинг.   

Салата с цвекло и прясно сирене

Продукти за за 4 порции:
8 малки глави салатно цвекло 
6 с.л. растително масло
2 червени чушки
400 г консервирана леща или боб
50 г орехи
100 грама рукола
125 г прясно сирене
сол
млян черен пипер

Приготовление:
Цвеклото се измива и подсушава. Всяка глава се намазва с растително масло, завивава се във фолио и се пече в продължение на 50 минути при 200° С. Оставя се да изстине, обелва се и се нарязва на филийки.

Разрежете чушките на половинки и ги почистете от семената. Нарежете ги на филийки. Разбъркайте цвекло с консервираната леща (боб).

Леко запечете и накълцайте орехите. Измийте и подсушете руколата. Съединете я с цвеклото, чушките и боба. Сложете сол и черен пипер на вкус. Добавете останалото растително масло, разбъркайте и поръсете с накълцаните орехи и натрошеното сирене. 

Рецептите за останалите 3 салати четете в jenata.blitz.bg