Забелязали ли сте, че като наближи времето за хубаво червено вино, тутакси започваме да си мечтаем и за сериозни мезета. Познавачите ги наричат с умиление "мезенца". Точно в този сезон из мрежата започват да циркулират какви ли не предложения за тези благинки. А когато към тях се лепне и епитетът "домашни", нещата направо излизат от контрол, пише "Трафик".

Бански старец, телешка пастърма, сланинка, биволски суджук, луканка с праз от биволско месо, чеснова луканка, че даже конски суджук и пастърма... не просто ни връщат назад в годините, когато нашите баби свещенодействаха в кухнята, но и са в състояние да ни накарат временно да загубим разсъдъка си. Защо ли? Ами вижте цените им! То домашно, домашно, ама...

Ето този бански старец например струва "само" 30 лева.

 А тази телешка пастърма е 45 лева килото.

Сланинката - тази отколешна храна на българина през зимата, не е надвишила особено лимита си - тя се предлага за 6 лева.

Което не може да се каже за биволската пастърма - тя се харчи за 50 лева.

На нейния фон биволският суджук си е направо евтин - 30 лева.

Затова пък конската пастърма държи цена - 50 лева.

Биволският суджук е по-скромен - 30 лева.

И луканката с праз от биволско месо е толкова - 30 лева.

Чесновата луканка от телешко и свинско си е направо евтина - само 25 лева за килограм (колкото е цената на някоя от добрите марки луканки на пазара).

Предприемчиви българи използват носталгията на българина към домашните мезенца и ги предлагат доста упорито в интернет. Няма лошо - стига мръвките от село да са наистина от село. В което обаче бяхме принудени да се усъмним, особено когато прочетохме някои от отзивите за домашните мезета:

"Отвратително качество! Не поръчвайте! Изпратиха ми почти сурови суджуци, защото са по-тежки от изсушените, бяха направо като живи! Видимо бяха натъпкани с много лой и се лепяха като развалено месо, така и миришеха!"

"Супер съмнителни са, прегледайте им внимателно информацията, напълно нереална е. Тези мезета се правят в някое мазе, не са от никаква ферма."

"Скъпо и безумно високи цени".

Така че - я запретнете ръкави и си направете сами домашно мезенце! Рецепти за това колкото искате в нета. Единственото, което ни притеснява, е как ще ги опазите от крадци и... домашните си.