Много малко неща може да се кажат за добре приготвената българска мусака, но само защото всеки, която я е опитал, остава безмълвен, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
2 с. л. олио

1 глава лук, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
1 резен целина, ситно нарязан
1 с. л. червен пипер
500 гр. кайма
1 кг. картофи
2 с. л. доматено пюре
2 ч. ч. вода
½ ч. л. черен пипер
1 ч. л. чубрица
Много малко неща може да се кажат за добре приготвената българска мусака, но само защото всеки, която я е опитал, остава безмълвен.
1 щипка кимион
 сол на вкус
за заливката:
3 яйца
400 гр. кисело мляко
200 гр. едро настърган кашкавал


Начин на приготвяне
1. Олиото се загрява и в него се слагат да се задушат лукът, морковът и целината с 1 с. л. вода. Когато омекнат и започнат да се зачервяват, се слага каймата, надробена на малки парченца. Разбърква се с тел за разбиване на сладкиши, за да стане на трохи. Щом се изпари водата от каймата, се прибавят червеният пипер и картофите.

2. Разбъркват се с бъркалка 1-2 мин., добавят се доматеното пюре, подправките и сол на вкус. Сместа се сипва в тавичка и се залива с горещата вода. Слага се в загрята фурна на 200° С да се пече около 50 мин. или докато водата се изпари и картофите по повърхността се зачервят.

3. Разбиват се заедно яйцата с киселото мляко. Прибавя се настърганият кашкавал, разбърква се и мусаката се залива. Запича се още 15 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да почине 20 мин. и се сервира.