Днес е националният празник на Монголия. По този повод вижте кое е най-разпространеното ястия в страната.
То е сготвено овче месо, често без гарнитура. В градовете на всяко заведение за хранене има знак, който гласи "buuz", това са кнедли с месо сварени на пара. Освен на пара кнедлите могат да се варят във вода (bansh) или да се изпържат в овча мазнина (khuushuur). Други ястия комбинират месото с ориз или с прясна юфка в различни яхнии или супи.
 
Най-интересната техника на приготвяне на храна се използва само при специални случаи. При нея месото (често заедно със зеленчуци) се приготвя с помощта на нагорещени на огън камъни. Така се приготвят късове овче месо, които се поставят или в запечатан бидон за мляко (khorkhog) или в коремната кухина на обезкостена коза или мармот (boodog).
 
Млякото се вари за да се отдели каймака. След това от обезмасленото мляко се прави сирене, извара, йогурт, кефир или лек млечен ликьор. Най-известната национална напитка е airag – ферментирало магарешко мляко.
 
Често използван е овесът, който се пържи и прави на малц. Полученото брашно се яде като каша с мляко и захар или се пие смесено с млечен чай. Всекидневна напитка е солен млечен чай, който лесно се превръща в супа, като се прибави ориз, месо или bansh. В следствие на руското влияние, водката също е популярна в страната и има много местни компании, които я произвеждат.
 
Когато гост влезе в юртата, задължително му се предлага нещо за ядене. Изключително грубо е ако той откаже, предложената му храна, но не е задължително и да я изяжда цялата. Дори малка хапка или глътка са достатъчни за да се спази етикета и останалото може да бъде върнато. Храната се подава само с дясната ръка, като с лявата се докосва десния лакът като символична подкрепа.
 
Предпочитан от монголците десерт са бухтите наречени boortsog.
 
Някои ресторанти в Източна Азия, Европа и Северна Америка предлагат кухня наречена "Монголско барбекю". В тях персоналът приготвя различни ястия направо пред клиента на голяма, загрята стоманена или каменна плоча. Въпреки че ресторант от този тип (BD's Mongolian Grill) е отворен дори в Улан Батор (по ирония първият американски ресторант в Монголия), нито съставките, нито методите на готвене в тези заведения имат нещо общо с монголската кухня, а по-скоро са заимствани от японското тепаняки.

Източник: kulinar.bg