В любимите ни ядки се съдържа фитинова киселина. Тя е съставна част и от обвивките и на бобовите, зърнените култури, семената. Когато някои от тези полезни храни попаднат в стомаха ни, те се свързват с минерали като цинк, желязо, магнезий, калций, хром, манган, но за съжаление организмът ни не може да усвои по най-добрия начин веществата, които са му най-нужни.
Това в някои случаи може да доведе до дефицит на тези важни хранителни елементи, както и до лошо храносмилане, съветва az-jenata.bg. Добрата новина е, че има начин тази фитинова киселина да бъде неутрализирана, като часове преди консумацията на ядките, те трябва да бъдат накиснати във вода.<br /> <br /> Как да накиснете ядки?<br /> <br /> Напълнете стъклен буркан с филтрирана вода и малко морска сол. Поставете ядките. Много е важно водата да ги покрива. След като ядките са се накиснали, трябва да ги сложите в гевгир, да премахнете обвивките им и да ги изплакнете с вода. След това ги сложете в тавичка и поставете във фурната, за да се изсушат.<br /> <br /> Колко време е необходимо за накисване?<br /> <br /> Бадеми &ndash; накисват се за 12 часа;<br /> Бразилски орех &ndash; накисва се за 12 часа;<br /> Кашу &ndash; накисва се за 6 часа;<br /> Лешници &ndash; накисват се в продължение на 8 часа;<br /> Ядки от макадамия &ndash; накисват се в продължение на 4 часа;<br /> Пекан &ndash; накисва се в продължение на 8 часа;<br /> Кедрови ядки &ndash; накисват се за 8 часа;<br /> Орехи &ndash; накисват се в продължение на 8 часа;<br /> Ленено семе &ndash; накисва се за 6 часа;<br /> <br /> След като изсушите накиснатите ядки, може да ги хапвате така или да ги добавите към вашата здравословна закуска и смутита.<br />