В сезона на зеленчуците повечето хора предпочитат по вегетарианска кухня. Но в същото време добра идея е към богатото разнообразие да се добави и месце. Пробвайте гювеч по манастирски.
Необходими продукти:

1 кг свинско, телешко или агнешко месо
2-3 глави кромид лук
3 ч.ч. пресни гъби
2-3 бр. червени домати
3-4 бр. чушки
3/4 ч.ч. мазнина
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.ч. (100 мл) вино

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парчета и се запържва в мазнината, след което се изважда. В нея се запържва леко ситно и нарязаният лук, като се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червения пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути - чушките, нарязани на ивички. Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро.