Срещаме кокосовата сладост с пикантната японска подправка тогараши и украсяваме рибното си ястие с лилав карфиол и ядливи цветя.
Необходими продукти

500 г риба хамачи

1/4 ч. ч. тогараши (японска пикантна подправка на прах – може да се замени с микс от лют пипер, джинджифил и портокалова кора)

4 с. л. кокосово масло

1/4 ч. ч.терияки сос


За салатата:

50 г лилав карфиол

50 г варена царевица (зърна)

5 стръка кориандър

50 г нахут (от консерва)

1 с. л. настъргана кора от лимон

сол

черен пипер

бял оцет

зехтин


За соса:

1/4 ч. ч. готварска сметана

25 г масло

25 г заквасена сметана

1 с. л. мисо (японска подправка)

1 с. л. соев сос

бял пипер

1 ч. л. уасаби


Начин на приготвяне

Равномерно обтрийте рибното филе с тогараши микса. Загрейте кокосовото масло (или друга растителна мазнина по ваш вкус) в тиган и запечатайте хамачито от двете страни за по 3-4 минути, пише Elle. Излейте отгоре терияки соса, обърнете за последно и махнете от котлона. Нарежете рибното филе на парчета с дебелина от по 2 см.

За салатата разбъркайте всички продукти в купа и я оставете за 20 минути в хладилника.

За соса загрейте готварската сметана и маслото за 5 минути в тиган на ниска температура, като разбърквате постоянно, за да не се пресече. Оставете да се охлади за 10 минути, добавете заквасената сметана и останалите подправки.

Гарнирайте рибата и салатата с ядки макадамия и украсете с цветя по ваш вкус, например с латинка (с пикантен остатъчен вкус на пипер) и шафранов минзухар.


Съвет

Дори обикновената салата изглежда гурме, ако я украсите с цветя.