Храната е универсална. Тя е неизменна част от живота, символ на културата и начина на живота на всяка страна. Почти няма място по света, което да не се асоциира с определени ястия със свои специфични детайли и характеристики. Жителите на всяка страна и регион имат свой собствен начин да приготвят определено ястие и никъде другаде по света то не може да бъде възпроизведено със 100% точност. Риба и чипс има навсякъде, но автентичния вкус ще усетите само във Великобритания. Кафето е най-истинско в Италия, а суши трябва да опитате в Япония.

Вижте няколко храни, които трябва задължително да опитате в страната, в която са „родени“.

Риба и чипс: Великобритания

Ако трябва да ви докажем колко голямо е културното значение на рибата и чипса в Обединеното кралство, вземете предвид факта, че тук има дори Национални награди за риба и чипс, както и няколко сайта, посветени на това национално богатство. Това е храна, вкоренена в британската кулинарна идентичност, вероятно повече от която и да е друга. Тя е била основна храна на британското население през Индустриалната революция,  по време на възхода на империята и през Втората световна война. Всяка година британците консумират милиони порции риба и чипс, а в Обединеното кралство има около 10 000 магазина специално за това ястие.

Барбекю, Тексас

Има няколко различни стила барбекю в Съединените щати, като Канзас Сити, Мемфис, Южна Каролина и Северна Каролина са сред най-известните. Истинското сърце на тази американска традиция обаче е в Тексас.

Барбекюто е едва ли не религия в Тексас. До 2015 г. щатът е сред водещите заведения с барбекю, а правило, което местните следват е простота в приготвянето – без тежки сосове, само сол и пипер и пресни стекове говеждо.

Севиче,  Южна Америка

В основата си севиче е ястие от морски дарове, което често се среща в Южна Америка или южноамериканските ресторанти по целия свят. Прави се с прясна, сурова риба, кисната в цитрусови сокове и подправена с чушки.

В Южна Америка ще намерите различни вариации и съставки на севиче, но само тук ще може да се насладите на истинския и неподправен вкус.


Суши, Япония

Суши е може би най-известното японско ястие и със сигурност е сред най-разпространените храни в целия свят. Почти всеки град в Америка и Европа има място, където може да намерите тези вкусни малки парчета риба, зеленчуци и ориз.

Най-доброто суши обаче ще намерите в Япония и то е по-различно от това, което ще опитате в други части по света. Вкусът на японския суши е по-деликатен и фино балансиран, докато западните варианти са по-смели и по-сложни в естетически план.

Багети, Франция

Няма как да видите изтънчен французин, който да върви по улиците на Париж с багета в ръка. Но багетите са основна част от френската културна идентичност и с основателна причина. През годините те се усъвършенстват, но остават в основата си меки, уханни и приготвени по специална рецепта с определен тип брашно.

Чурос, Иберийският полуостров

Чурос са иберийско творение и ако искате истинските трябва да отидете до там. Легендарната сладка улична храна е сред от най-известните в региона. Чурос са направени от тесто, което се пържи в слънчогледово олио. В Испания се сервират без гарнитура (като Nutella, сметана или захар, както ще намерите в Северна и Южна Америка). Те се консумират като  лека закуска и дори като лек за махмурлук и са много удобни за похапване по време на разходка.

Кафе, Италия

Кафето е международен феномен, няма съмнение. Корените му идват от Южна Америка, Азия, Африка и всяка страна има свой начин на приготвяне. Но когато трябва да посочим най-доброто кафе на планетата, то е в Италия.

Забравете Starbucks. Ако търсите най-доброто еспресо, идете в Италия. То е късо, силно и се пие на един дъх. И едно златно правило – ако искате капучино и сте в Италия, поръчайте си го до обяд, след това ще бъдете смешни в очите на местните.