Най-вкусната яхния се получава, когато правилно е приготвена запръжката от пържен лук и брашно. Брашното се добавя едва тогава, когато в резултат на пърженето лукът стане прозрачен, пише gotvach.bg.
След като се добави брашното, пърженето продължава, докато лукът не стане златист, както и брашното. Тогава се добавя червен пипер. След това се разбърква няколко пъти и се разрежда с малко топла вода.<br /> <br /> Яхнията, приготвена с такава запръжка, става вкусна и ароматна. Ако добавите брашното, когато лукът вече е златист, той ще изгори, докато брашното стане златисто. Тогава яхнията става тъмна, с горчив вкус и неприятна миризма.<br /> <br /> <strong>Яхния</strong><br /> А ако добавите вода преди брашното да е станало златисто, а лукът вече се е позлатил, яхнията ще мирише на сурово тесто и няма да има вид и цвят. Ако залеете запръжката със студена вода, се получава вкусен сос, но месото няма да го попие.<br /> <br /> Ако я залеете с вряла вода, месото ще е вкусно, а сосът &ndash; безвкусен. Но ако водата е топла, и сосът, и месото ще са еднакво вкусни. Не гответе яхнията на силен огън. Той не ускорява, а забавя приготвянето на храната.<br /> <br /> При силен огън водата бързо се изпарява и трябва да доливате нови и нови количества вода. При готвенето на слаб огън продуктите се приготвят, докато не придобият нужния вкус и приятен външен вид.<br /> <br /> <strong>Яхния с картофи</strong><br /> Прабабите ни са варили вкусен боб в глинени гърнета, които са слагали на края на огнището. Яхниите, които врят на силен огън, нямат нито вкус, нито вид. Ако вече сте направили тази грешка, поне към края на готвенето намалете силата на огъня.<br /> <br /> Ако нямате време, а искате яхнията ви да изглежда апетитно, налейте в нея една кафеена чаша студена вода и оставете пет пъти да заври на слаб огън, като пет пъти поред я свалите от котлона.<br /> <br /> Ако след като яхнията е готова, я оставите да се запече за три-четири минути във фурната, тя ще бъде много по-вкусна и апетитна.<br /> <br /> А за да е още по-вкусна, месото трябва да е нарязано на не много едри парчета, като костите трябва да са отстранени, без да са оставени малки парченца.&nbsp;