Може би сте забелязали, че цените на кашкавала и качеството му в последно време следват обратно пропорционална графика, в полза на цената и в ущърб на качеството. Именно поради тази тенденция или ако просто кашкавалът, който се продава в магазина до вас не ви се нрави, zajenata.bg предлага да си приготвите домашен кашкавал.
 

Рецептата е лесна, не изисква дълъг период на узряване на продукта.
Не по-малко важно е, че когато сметнете нужните продукти и тяхната цена, този домашен кашкавал ще ви излезе няколко пътипо-евтин от този в магазините!
 
Продукти:
5 л прясно мляко (непастьоризирано), ако имате домашно краве мляко, използвайте него
1 пакетче лимонтузу
3-4 с.л. сол
*Някои рецепти включват в състава си и мая за сирене.
Тя се продава в някои по-големи хранителни магазини и начинът й на употреба е показан на самата опаковка. Около 15-17 капки от нея са достатъчни за това количество мляко.

Начин на приготвяне:
Сложете млякото на котлона, изчакайте да се загрее и сложете солта. Разбъркайте добре. Буквално преди за заври течността, сложете лимонтузуто. Това се прави, за да се пресече млякото. Разбърквате през цялото време.
Оставете да поври така за няколко минути.
 
След като се пресече млякото, го отстранете от котлона и го излейте в предварително приготвен тензух. В него ще се отцеди, като отгоре можете да сложите някаква тежест, за да сте сигурни, че течността ще излезе докрай. Отделената течност ще е много солена, така че едва ли можете да я използвате за друго.

След като сте се уверили, че няма повече какво да се оттече, оформете млякото във форма на кашкавалена пита и го сложете в хладилника. Нека остане така за поне 2 дни.
 
А след това време домашният кашкавал е готов за консумация.