Макаронените изделия съдържат въглехидрати, които в организма се трансформират в захари. Това създава усещането за щастие, твърдят диетолозите. На ден се препоръчва консумацията на порция, голяма, колкото 4 шепи.
Специалистите препоръчват да се консумират макарони, тъмни на цвят. Те са произведени от пшеничен грис, извлечен от сърцевината на зърното. Богати са на фибри, витамини и минерали. <br /> <br /> Недостатъкът на светлите продукти е, че въглехидратите им проникват бързо в кръвта, при което се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина. Веднага след това обаче стойностите падат. Това води до засилване на чувството за глад. От консумацията на пълнозърнести макарони този ефект не се получава. При приемането им е добре да се пие вода, тъй като причиняват подуване в стомаха и запек. За децата се препоръчва да се прави комбинация от двата вида. /БЛИЦ <br />