Колкото френски, толкова и типично испански, този класически крем добива модерен характер, когато към рецептата се добави шафран - подправката от испанската традиция с красив оранжев цвят. Рецептата е на Дани Райкова, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

350 гкондензирано мляко, неподсладено
1 с. л. мед
 шафран на вкус
5 жълтъка
4 с. л. бяла захар
200 гр. червено френско грозде или друг сезонен червен плод
4 стръка прясна мента
 
Начин на приготвяне

1. 
Фурната се загрява на 100° С.

2. Млякото се налива в малка тенджера или дълбок тиган и и се оставя да се загрее на слаб огън. Слага се медът, поръсва се малко шафран и се разбърква.

3. Жълтъците се разбиват с 2 с. л. от захарта, докато се получи гъста пяна.

4. Млякото се дръпва от котлона малко преди да заври, и се добавя към сместа от жълтъци и захар на тънка струя при постоянно разбъркване.

5. Готовата смес се разлива в 4 огнеупорни чаши, които се покриват с алуминиево фолио. Пекат се в загрятата фурна 45 - 50 мин., изваждат се, оставят се да поизстинат и се охлаждат няколко часа в хладилника.

6. Повърхността на всеки крем се поръсва равномерно с 1 ч. л. бяла кристална захар, която се карамелизира с кухненска газова горелка. Гарнира се с френско грозде или други свежи червени плодове и мента.