Знаете ли, че...

Ключовата съставка в шоколадовия тарт е... чилито. Освен, че то придава на интензивния шоколадов вкус нотка пикантност, лютите чушки съдържат капсаицин – вещество, което подобрява метаболизма, контролира апетита и понижава „лошия“ холестерол.

Необходими продукти

125 г масло
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1/3 ч. ч. пудра захар
2 ч. л. канела
сол
2 жълтъка
чили на прах (за поръсване)
За плънката
2 люти чушки
2 с. л. ром (тъмен)
50 г сладкарска глюкоза
3/4 ч. ч. захар (фин кристал)
75 г масло
1 ч. ч. фурми (едро нарязани)
2 с. л. филирани бадеми


Начин на приготвяне

Смесете маслото, брашното, захарта, канелата и щипка сол в кухненски робот, докато сместа не стане на трохи. Добавете жълтъците и 2 ч. л. вода и продължете да разбърквате, докато тестото не стане гладко, пише Elle. Извадете го върху набрашнена повърхност и го омесете. Разточете го във формата на диск, увийте в кухненско фолио и оставете в хладилник за 30 минути.

Използвайте намазнена тава за тарт с диаметър 24 см. Разточете тестото до 4 мм дебелина, поставете го в тавата и оформете ръба, като изрежете излишното. Покрийте го с хартия за печене, поставете „тежести“ (бобени зърна например) върху нея и печете така за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Махнете „тежестите“ и хартията и печете още 10 минути (или до придобиване на златист цвят). Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Опечете лютите чушки на средна температура в тиган без мазнина (по 30 секунди от всяка страна). Поставете ги в купа и ги залейте с вряла вода, покрийте купата с кухненско фолио и ги оставете така за 20 минути. Отцедете и попийте с кухненска хартия, отстранете дръжките и семките и накълцайте на ситно.

Изсипете глюкозата и 1 с. л. вода в малък тиган, сложен на средна температура. Когато започнат да се появяват балончета, постепенно добавете захарта, като разбърквате, за да се разтвори. Гответе 12 минути след пълното разтваряне на всичката захар, до получаването на златист цвят.

Изключете котлона, добавете маслото и разбийте до гладкост. Смесете с наситнените чушлета, фурми и бадеми, заедно с щипка сол, разбъркайте и след като се охлади на стайна температура, излейте плънката върху изпечения блат. Оставете да стегне за 45 минути и поръсете с чили на прах.