Когато чуем шоколад, мнозина от нас неизменно го свързват в съзнанието си с образа на висококачествен белгийски или английски шоколад. Истинските ценители на шоколадовите изкушения обаче ще ви кажат, че най-вкусният шоколад в света всъщност е виетнамският.
Виетнамският шоколад набира все по-голяма популярност. Това се дължи на великолепния вкус и аромат, с който галят небцето и обонянието, пише gotvach.bg. 

Най-добрият виетнамски шоколад се произвежда в покрайнините на градчето Хо Чи Мин от малка семейна компания по уникална рецепта. Компанията Marou произвежда всички съставки за шоколада сама, като дори бере на ръкакакаовите зърна, които по-късно влага в производството на шоколадите си.

Но каква е тайната на невероятно деликатният и вкусен шоколад Marou. Тя е в няколкото ключови добавки, с които от компанията обогатяват традиционната рецепта.

В основата на шоколада е сортът какао тринитарио, който се получава в резултат на смесването на два други основни сорта. Към него се добавят и различни допълнителни аромати, често причудливи и необичайни, в резултат на което се получава уникален продукт. След внимателен подбор на какаото и ароматите, семената се берат и се оставят да ферментират шест дни в дървени кутии. След това се изваждат, разстилат се върху бамбукови подложки и се изсушават на слънце. 

Следва повторен внимателен оглед на зърната и ръчно отбиране само на най-качествените, които да бъдат използвани по-нататък в процеса на производство. Зърната се изпичат, премахват се шушулките им и се смилат до получаването на ароматнапаста. Пастата се нагрява и към нея се добавя захар до втечняването на сместа.

Следват цели два дни, в които шоколадовата паста се бърка непрекъснато. Накрая се налива в готовите форми и се оставя да се охлади до готовност, след което се опакова и поема по дългия път към рафтовете в търговската мрежа.

Може да откриете виетнамски шоколад с аромат на ванилия и дори на тютюн.

Интересен факт е, че точно този вид шоколад не е особено любим на виетнамците, които предпочитат доста шоколадът да е значително по-сладък и почти без допълнителни аромати.