Печените ябълки и техният карамелено-плодов аромат са най-важната и най-вкусната черта на този постен сладкиш, пише menumag.bg. 

Необходими продукти за 8-10 порции

за основата:
2 с. л.ароматно кокосово масло
⅔ ч. ч.светла кафява захар
½ ч. ч.орехи, едро нарязани
3 с. л.стафиди
2зелени ябълки, нарязани на тънки кръгчета
2 с. л.коняк или ром
за блата:
200 млсоево мляко
1 с. л.лимонов сок
1 с. л.фино настъргана лимонова кора
90 мл зехтин Extra Light
1 ч. ч.светла кафява захар
1 ч. л.ванилова захар
1½ ч. ч.брашно
2 ч. л.бакпулвер
½ ч. л.сода бикарбонат
 
Начин на приготвяне

1. 
Маслото се стопява на дъното на форма за торта с диаметър 26 см. Поръсва се с кафявата захар, орехите и стафидите. Ябълките се напръскват с коняка и се подреждат на дъното на формата.

2. Соевото мляко се разбърква с лимоновия сок. Към него се добавят лимоновата кора, зехтинът, захарта и ванилената захар.

3. Брашното се пресява с бакпулвера и содата и се прибавя към течната смес.

4. Ябълковата основа се залива с тестото и се слага да се пече в предварително загрята на 180˚ С фурна за 30 - 40 мин.