Ако се вярва на филмите за Робин Худ, Ричард Лъвското сърце и Айвънхоу, едно време рицарите много са обичали да пируват с цели свински бутове. Кадрите показват Робърт Тейлър и компания весело да размахват бутчета, а шутове и трубадури се грижат за доброто настроение на Лиз Тейлър и нейните придворни дами. Времената обаче се менят - днес вече не жестикулираме със свински бут в ръка, а се храним прилично с нож и вилица. За целта обаче трябва да сме нарязали предварително месцето на удобни хапки, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 10 порции

½ варено-пушен бут, около 2-3 кг
20 зърна карамфил
1 ч. ч. вода
½ ч. ч. сладко от кайсии
2 с. л. горчица
1 ч. ч. пилешки бульон
 черен пипер на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Кожата на свинския бут се обелва. Мазнината под него се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото. В средата на всяко ромбче се слага по едно карамфилче.

2. Бутът се слага да се пече във фурна, загрята на 160°С, около 2 часа в тава, в която е налята ½ ч.ч. вода. Ако водата изври, се долива още ½ ч.ч.

3. През това време се приготвя глазурата. Сладкото се пасира и се слага да се загрее на огъня, заедно с горчицата и черния пипер.

4. След като е печен 2 часа, бутът се изважда, намазва се с глазурата и се слага за още 20-30 мин. да се допече на 200°С, докато се зачерви добре. Изважда се от фурната и се завива с фолио за 20 мин.

5. През това време се приготвя сосът. От тавата от печенето се обира мазнината, налива се пилешкият бульон, слага се на котлона и с лъжица се обират всички полепнали частички от съда. Оставя се да ври, докато се посгъсти. Прецежда се през цедка.

6. Бутът се нарязва и се сервира със соса и горчица.