Croquant на френски означава хрупкавост, но освен това е и апетитният карамел с орехи, който прави този сладкиш наистина неустоим, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

за крокана:

½ ч. ч .захар
1 ч. ч. орехи
1 с. л. вода
1 ч. л. масло

за тестото:
1½ ч. ч. брашно
3 с. л. какао
2 ч. л. бакпулвер
250 гр. меко масло
2 ч. ч. пудра захар
4 яйца
60 гр. стопен тъмен шоколад
1 ч. л. ванилена захар
100 гр. стафиди

за формата:
1 ч. л. масло
3 с. л. галета
за гарниране:
½ ч. ч. орехи
40 гр. стопен тъмен шоколад


Начин на приготвяне

1. 
Захарта за крокана се намокря с водата и се слага да се стопи до средно тъмен карамел. Добавят се орехите, разбъркват се и се слага маслото. Сместа се сипва върху хартия за печене да се охлади и втвърди. Начуква се на средно едър крокан.

2. Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и какаото.

3. Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се един по един жълтъците и стопеният шоколад. Прибавя се брашнената смес, като се разбърква с бъркалка. Разбитите на твърд сняг белтъци се прибавят на два пъти, като тестото леко се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Слагат се стафидите и кроканът, като от него се запазват 2 с. л. за поръсване, и тестото се сипва в намаслена форма, поръсена с галета.

4. Отгоре се слагат орехите и сладкишът се пече 25 - 30 мин. във фурна, загрята на 170° С. Готовността му се проверява с дървено шишче. Охлажда се 5 мин. във формата и се обръща да се доохлади върху решетка.

5. Сладкишът се поръсва с помощта на лъжичка със стопения шоколад и запазения крокан. Щом се стегне шоколадът, сладкишът се нарязва на квадратчета.