Традиционното за пролетта печено агнешко приема различни и все вкусни форми. Нашето предложение е за бавно приготвена с много зеленчуци крехка плешка, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 - 6 порции 

2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 стръка пресен лук, ситно нарязани
3 с. л. зехтин
1 връзка лапад или 200 г спанак, ситно нарязан
1 ч. ч. сварен кафяв ориз
4 с. л. нарязан пресен джоджен
2 с. л. нарязан магданоз
1 обезкостена агнешка плешка
1 ч. ч. дребни лукчета, обелени
3 моркова, нарязани на кръгчета
1 резен целина, нарязан на кубчета, или 2 стръка селъри
250 мл. зеленчуков или пилешки бульон
 сол, шарен пипер на вкус


Начин на приготвяне

1. 
В 1 с. л. загрят зехтин се слагат пресният лук и чесънът, разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни, но не бива да се зачервяват. Слагат се лападът или спанакът и се разбъркват, докато завехнат. Смесват се с ориза, джоджена, магданоза, посоляват се и се подправят със сол и пипер на вкус.

2. Обезкостената плешка се начуква между два листа прозрачно фолио, поръсва със сол и пипер на вкус и се напълва с оризовата плънка. Завива се на руло и се овързва с бял памучен конец.

3. Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага да се зачерви плешката от всички страни. Премества се в гърнето.

4. В същата мазнина се пускат морковите, целината и лукчетата и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се при месото. Всичко се залива с бульона, затваря се с капак и се слага в студена фурна. Загрява се на 170˚ С. Пече се около 2 часа. Последните 30 мин. може да се пече без капак, за да се получи запечена карамелена коричка.