Кадифената текстура на плънката на този киш напомня на крем брюле, но, разбира се, допълнен със сладоста на лука, богатия вкус на бекона и хрупкавата маслена кора, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 - 6 порции
за тестото:

300 гр. брашно
½ ч. л. сол
140 гр. студено масло
3-4 с. л. ледена вода
за пълнежа:
2 с. л. зехтин
4 глави лук, нарязани на полумесеци
1 червена чушка, нарязана на кръгчета
100 гр. бекон или панчета, нарязан на малки кубчета
100 гр. пушен бекон, нарязан на кубчета
3 яйца
250 гр. крем фреш
1 ч. л. листа от мащерка
 сол и черен пипер на вкус 


Начин на приготвяне
1. Приготвя се основата, като брашното се пресява със солта в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното. Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи средно твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
2. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 26-30 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.
3. Фурната се загрява на 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се пече 25 мин.
4. В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко започне да се зачервява. Прибавят се чушката и беконът и се разбъркват 5-6 мин., докато беконът започне да се позлатява. Сипва се в запечената кора.
5. Яйцата се разбиват със сметаната и мащерката. Прибавя се щипка сол и черен пипер.
6. Кишът се залива със сметаната и се пече в загрята фурна на 180° С около 20 мин. или докато яйцата се стегнат.