Пърженото пиле е един от истинските кулинарни символи на южните щати, но хората от Акадиана (кадиени, каджуни, кажуни, кейджън - изберете си) са го превърнали в техен специалитет заради умопомрачително ароматната смес от подправки, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
800 гр. пилешки крилца

3 с. л. кейджън смесени подправки
60 мл. зехтин
1 ч. л. мед
1 ч. ч. бяло пшенично брашно
1 с. л. царевично нишесте
2 ч. л. морска сол
 олио за пържене на маслена баня
за кейджън подправката:
1 с. л. морска сол
1 с. л. черен пипер на зърна
1 с. л. бял пипер на зърна
1 с. л. сушен риган
½ с. л. сушена мащерка
½ с. л. сушен босилек
1 ч. л. кайенски или лют червен пипер
½ с. л. пушен червен пипер
1 с. л. чесън на прах
1 с. л. червен пипер
по желание:
1 дафинов лист
3 зърна бахар
 лют червен пипер
 
Начин на приготвяне

1. 
Крилцата се измиват, подсушават се и се срязват в ставите. Тънкият край се отстранява.

2. За сместа от подправки в хаванче се стриват черният, белият пипер и бахарът, добавят се другите подправки и всичко отново се стрива, за да се слеят ароматите. Съхранява се в плътно затворени буркани на тъмно. Дафиновият лист се прибавя по време на приготвянето на ястието и се изважда в края.

3. В купа се смесват ароматната смес, зехтинът и медът. Добавя се пилето и се слага в хладилника да се маринова най-малко 2 часа. Може да се остави и цяла нощ.

4. В найлонов плик се смесват брашното, нишестето и солта. В плика се слагат отцедените мариновани крилца, пликът се разтръсква, за да се покрият равномерно. Крилцата се изваждат в чиния и се оставят да постоят 15 мин.

5. Крилцата се пържат 5 - 7 мин. в съд, в който има поне 5 см олио, загрято на 170˚ С. Леко се подсушават с кухненска хартия от мазнината и се поднасят горещи.