Историята на кебапа датира още в далечните записи на азиатска и африканска кухня. Думата кебап означава "печене". Терминът може също така да се посочи като печена патица, смесена с подправки.

В азиатските страни кебапите се сервират предимно с ориз и салата, но сега се поднасят в различни форми и с хляб. С течение на времето кебапите са успели да намерят много важно място в модерните кухни, съобщават от foodpanda.

Смята се, че произхожда от Турция, когато войниците са използвали за скара късове от прясно убити животни, нанизани на мечове и поставени на огън.
Kyssa-i Yusuf от 1377 г., е най-старият известен източник, в който кебапът е посочен като хранителен продукт.

Най-известният кебап е шиш кебапа. В основата му е печено агнешко месо. В Арабскиия свят шишките кебап или лахм мишуи (месо на скара) по същество са част от традиционната храна. Истинските кебапи се правят с парчета мариновано агнешко, което е прикрепено към шлифована метална шийка, която е четиристранна и плоска на скара.

Маринатната техника варира, но се върти около състава на лимонов сок, зехтин, мляко, сок от лук, канела, дива манджара, доматен сок и други подправки.
Шиш Кебапът е най-често наричан "doner kebab" във Великобритания.

Друг известен тип в Турция е "парен кебап", който се изпарява в глинен съд. Капакът е запечатан така, че месото да се приготвя в собствените му сокове. Най-често срещаните съставки са мащерка, перлена лук, чесън и разнообразие от подправки.
Днес дюнер кебапът е с огромна популярност като форма за бързо и вкусно хранене