Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.

Този голям християнски празник е от т. нар. подвижни празници, не е на конкретна дата, а се пада винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни - салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки.

На почит на този ден са зелениите - коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии. Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е мазна, а по-суха и задължително печена.

За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко.

Постна питка с мая за хляб


Необходими продукти:
брашно - 1 кг.
вода - 400 мл.

олио - 100 мл.
мая за хляб - 25 гр.
оцет - 10 мл.

сол
захар

Начин на приготвяне: 
Активираме маята за хляб, като я разтворим във водата, която затопляме малко, добавяме захарта и част от пресятото брашно. Оставяме маята да удвои обема си за 15 минути. След като маята се активира я добавяме към останалото брашно, прибавяме олиото, солта и оцета.

Замесваме средно меко тесто. Едната малка част отделяме от тестото с което ще украсим питката. Оформяме питката в кръгла форма. Поставяме в центъра на тава покрита с хартия за печене. С тестото, което отделихме правим венец на питката.

Разточваме го на тънка правоъгълна кора. Навиваме на руло, разрязваме през средата по дължината му и сплитаме. Поставяме го около питката. Оставяме да почине за 40 мин. Печем в предварително загрята фурна на 180р за 50 мин.

Риба в гърне


Необходими продукти:
1 кг риба
6 бр. домати
2 бр. моркови

2 вр. магданоз пресен
20 бр. черен пипер на зърна
1 ч.ч. олио

2 ч.л. сол
10 ск. чесън стар

Начин на приготвяне: 
Почистете и измийте рибата. За предпочитане е тя да бъде речна, а не морска. Нарежете, ако рибите са големи. Ако не - оставете ги цели. Обелете доматите, настържете ги на едро ренде или ги нарежете на малки кубчета и ги смесете с нарязания на ситно магданоз. Посолете.

В гърнето най-долу сложете риба, после от доматената смес, пак риба и накрая доматената смес. Между редовете наръсвайте с черния пипер и скилидките чесън. Налейте олиото и покрийте с капака. Печете ястието във фурна до готовност - около час и половина.

Баница с лапад


Необходими продукти: 
кори за баница - 1 пакет, лапад - 500 г /почистен/, зелен лук - 5 - 6 стръка, магданоз - 1/2 връзка пресен, джоджен - 3 стръка пресен, ориз - 1/2 ч.ч., олио - зехтин, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: 
Измийте и почистете добре лапада. Нарежете зеления лук, а магданоза и джоджена накълцайте на ситно. Загрейте олиото или зехтина в подходящ съд и задушете лука, а след това добавете лапада, магданоза и джоджена. Овкусете със сол и черен пипер. Успоредно с това измийте добре ориза и го сварете в леко подсолена вода.

След като всичко е готово, започнете с реденето на баницата. Намажете дъното на подходяща тава за печене с малко олио или зехтин. Поставете две кори за баница, а върху тях лапад и ориз и поръсете малко олио/зехтин. Това се повтаря, докато корите за бaница свършат.

Намажете баница с мазнина и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете до приятен златист загар /около 45 мин/. Поднесете баницата с лапад, докато е още топла.

Лучник с коприва

Необходими продукти:
За тестото
брашно - към 450 г
сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
олио - 1 с.л.
оцет - 1 с.л.

За плънката
олио - 3 с.л. + още малко, за поръсване
коприва - 1 кг
лук - 2 глава кромид
джоджен - 3 стръка пресен
черен пипер - млян
сол - на вкус

Начин на приготвяне: 
Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете содата, олиото и оцета. Добавяйки по малко вода, замесете меко тесто, което може да се точи. Разточете от него 2 дебели кори и го оставете да престоят за известно време - колкото да засъхнат леко.

Попарете копривата във вряща вода и я отцедете. В 3-4 с.л. олио задушете ситно накълцания лук, като добавите и 1-2 с.л. вода. Щом омекне, добавете нарязания джоджен, копривата и овкусете с черен пипер и сол.

В намазнена тава сложете 1 кора, отгоре плънката и покрийте с втората кора.

Отгоре поръсете лучника с коприва със сгорещено олио.Сложете го да се изпече в умерено загряна на 180 градуса фурна. Извадете го и го запарете в кърпа.

Карамелена грис халва


Необходими продукти:
грис - 1 и 1/2 ч.ч.
1/2 ч.ч. олио
захар - 1 и 1/2 - 2 ч.ч.
вода - 5 ч.ч.
канела - 1/2 ч.л.
портокалова кора - от 1 среден портокал, по - едро настъргани

Начин на приготвяне: 
Сложете 1 ч.ч. захар да се карамелизира, след това добавете останалата захар и долейте цялата вода. Бъркайте, докато се разтопи и снемете карамеления сироп от котлона. Загрейте маслото в отделен съд и добавете гриса.

Бъркайте енергично, докато грисът покафенее, за около 2 минути. Долейте карамеления сироп бъркането продължава, докато грисът се сгъсти.

Непосредствено преди да снемете от огъня, добавете канелата и портокаловите кори. Сипете сместа във форма за кекс, загладете отгоре и сложете в хладилник да изстине и стегне. След това обърнете карамелената грис халва в поднос и поръсете със смес от натрошени ядки и кафява захар по желание.

Източник: Стандарт