Уикендът вече тече. Време е за забавления, почивка и... не на последно място нещо сладко. Ако не сте по тежките торти и сложните кремове може да си спретнете набързо едни сладки прасковски. Ето и рецептата.
<p><strong>Продукти за тестото:</strong></p> <p>650-700 гр брашно</p> <p>2 яйца</p> <p>1 ч.ч захар</p> <p>1/2 ч.ч кисело мляко</p> <p>80 мл зехтин</p> <p>1 п. амонячна сода</p> <p>1/2 ч.л сода бикарбонат</p> <p>1 ч.л течна ванилия</p> <p><strong>Продукти за пълнежа:</strong></p> <p>100 мг краве масло(безсолно)</p> <p>3-4 с.л.какао</p> <p>1ч.ч. смлени орехи</p> <p>1 ч.л. течна ванилия</p> <p>1ч.ч. пр.мляко</p> <p>4 с.л. захар</p> <p>цели орехови ядки</p> <p><strong>За украса</strong>:</p> <p>червена и жълта течни сладкарски бои на Wilton,разтворени всяка в по 120 мл вода.</p> <p>кристална захар за овалване на сладките</p> <p>зелени листа по избор-използвала съм листа от Money tree.</p> <p><strong>Начин на приготвяне:</strong></p> <p>Смесваме яйцата със захарта до получаване на пухкав крем.</p> <p>Прибавяме двата вида сода към киселото мляко и разбъркваме до двойно увеличаване на обема му. Прибавяме го към разбитите яйца.</p> <p>Последователно прибавяме олиото,ванилията и брашното.</p> <p>Замесваме меко тесто,което не трябва да лепи.</p> <p>Правят се малки топчета с големина на орех (18 гр) и се подреждат на разстояние едно от друго в тавата,защото увеличават обема си по време на печенето.</p> <p>Работи се бързо,(да не засъхва тестото) и топчетата се правят гладки.Това са мерки,против напукване на повърхността им по време на печене.</p> <p>Пекат се на 375F(190 C) до леко порозовяване.</p> <p>Получават се 60 сладки,които още топли се издълбават с резец.</p> <p>Следва приготвянето на пълнежа.</p> <p>Разтопяваме маслото на слаб огън и последователно прибавяме всички съставки.</p> <p>Сладките се напълват с така получения пълнеж,поставя се по една цяла орехова ядка и се слепват.</p> <p>Следва оцветявянето им ,като половината праскова се потопява в червената боя,а другата половина в жълтата боя.</p> <p>Веднага се овалват в кристалната захар и подреждат във фруктиерата.</p> <p>Сладките трябва да престоят поне един ден,преди консумация.</p> <p>Получават се 30 праскови.</p>